• Culemborg: aantrekkelijkste en succesvolste kleine stadje.
• Culemborg: aantrekkelijkste en succesvolste kleine stadje. Foto: Stockfoto

Op zoek naar ondernemers voor Culemborgse binnenstad

Algemeen 2.603 keer gelezen

CULEMBORG • Het is minder simpel dan het lijkt om vraag naar en aanbod van winkelpanden in de Culemborgse binnenstad op een goede manier aan elkaar te koppelen. Dat is de ervaring van Frans Buysse, die in 2021 werd aangesteld als matchmaker. 

Buysse verricht zijn werkzaamheden namens de Vereniging Vastgoedeigenaren Binnenstad Culemborg: (VVBC) en de gemeente. Hij begeleidt enerzijds eigenaren die hun leegstaande pand een andere functie willen geven en anderzijds huurders die naar een andere locatie in he kerngebied willen verhuizen. “Het is een ingewikkelde puzzel. Het is vaak trekken en sleuren. De ene keer is een pand groot, dan weer te klein. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen kost tijd. Het is relatiemanagement. je kunt het niet forceren.”

Er zijn bepaalde winkels en winkelformules die Buysse graag naar Culemborg zou willen halen. “Maar ik kan dat niet voor honderd procent regisseren. Wat het complex maakt is dat je in de binnenstad van Culemborg te maken hebt met honderd eigenaren. Die hebben allemaal hun eigen belang. De pandeigenaar beslist uiteindelijk wie er in een pand komt. Voor de eigenaar maakt het vaak niet uit of dat nu de vijfde coffeeshop of telefoonwinkel is, of bijvoorbeeld een kapper. Als matchmaker wil ik natuurlijk ook een goede verdeling tussen de branches.”

Succesvolste kleine stadje
Culemborg is verkozen tot aantrekkelijkste en succesvolste kleine stadje van Nederland: een historisch stadje, met schitterende monumentale panden en een rijke geschiedenis. De huidige generatie is zich terdege bewust van de mogelijkheden. Ondernemers, de culturele sector, pandeigenaren en gemeente werken sinds een aantal jaren nauw samen. “Basis voor de samenwerking is een positieve, duidelijke visie: een meerjarenplan voor de doorontwikkeling van Culemborg als gevarieerd koop- en ontmoetingscentrum. Van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’.”

De goede samenwerking zorgt ervoor dat nieuwe ondernemers in een warm nest landen als ze zich in het Lekstadje vestigen. “Zelfs in coronatijd heeft Culemborg er meerdere winkels bij gekregen en zijn er winkels verhuisd naar grotere ruimten. De leegstand is hier dan ook ongekend laag.”

Compact centrum
Het uitgangspunt voor Frans Buysse en blijft een compact centrum met weinig leegstaande panden en een mooie mix van branches en formules. Buysse: “Met ingang van het nieuwe jaar gaat damesmodewinkel Norah zich vestigen in de binnenstad. Ik denk dat het een mooie aanvulling is voor de bestaande branchering.”

Een ander succes is de komst van het Zandpand, een winkel, atelier en galerie ineen. Gerund door patroonontwerpster Esther van Dijck en illustrator Iris Kocis-Rosenbrand. Ze verruilden begin dit jaar de Zandstraat voor een ruimer en zichtbaarder winkelpand aan de Oude Vismarkt.

Ook nagelstyliste Corrina Nelissen (By Corrina, Beauty and Fashion) vond een plekje in een pand aan de Oude Vismarkt, evenals de succesvolle fietsmakerij van John. 

Zoektocht
Ondanks het aantrekkelijke van een stadje als Culemborg blijft het af en toe best nog een flinke zoektocht om ondernemers te vinden die zich hier willen vestigen. Buysse: “Voor sommige branches is Culemborg net iets te klein. Een sportwinkel kan het hier gewoon niet bolwerken. Culemborg is daarin niet uniek. In vergelijkbare steden zie je hetzelfde.”

Frans Buysse ziet nog wel wat mogelijkheden. “Zo zou cadeauwinkel Leonidas graag naar Culemborg willen komen, maar men loopt aan tegen de strakke regels. Verder zie ik ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld De Zuivelhoeve, een landelijke formule die zich richt op versproducten.” Ook denkt Buysse dat er plek is voor een winkelformule als Jamin of de Spar. “Qua vergunning is dat wellicht nog een probleem, omdat er al voldoende supermarkten zijn in de binnenstad. Maar volgens mij is er voor de snelle shopper nog best wel plaats.” 

‘Een broedplaats van ideeën’
Illustrator Iris van Dijck en patroonontwerpster Esther Kocis-Rosenbrand bundelden in 2020 hun krachten. Ze begonnen hun activiteiten in de Zandstraat en noemden hun ambachtelijke bedrijf Zandpand.

Begin dit jaar verhuisden ze naar een ruimer pand aan de Oude Vismarkt. Ook product- en materiaalontwerpster Daniëlle van Lunteren (DAANdesign) huurt een ruimte in het pand.

Vanaf december zullen ook Kirsten de Keizer en JanneMarije Bartlema het creatieve team komen versteken. Kirsten maakt van fineer prachtige lampenkappen en Janne maakt vilten wandkleden. Beiden helemaal naar eigen ontwerp.

Zandpand is winkel, atetelier en galerie ineen. Ook worden er regelmatig workshops en cursussen gehouden. “We zijn een echte broedplaats, een plek waar van alles gebeurt.”, zegt Esther.

Ze is hartstikke blij dat Zandpand de stap heeft genomen om te verhuizen naar de Oude Vismarkt: ruim, midden in het centrum en daardoor heel goed zichtbaar. “Dit zijn echt van die winkels die een stadje als Culemborg nodig heeft: creatieve winkels waar het bruist van de energie: een plek die inspireert. Ik hoop echt dat er meer van dergelijke winkels komen. Beter dan een winkel die deel uitmaakt van een landelijke keten.”

Dick Aanen

CORRECTIE: In de krantenversie van dit artikel zijn beroepen van Iris en Esther verwisseld. In dit artikel is dat gecorrigeerd. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws gisteren
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 24 apr, 10:54
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 24 apr, 09:15