• Yassin Dagdag achter de interruptiemicrofoon.
• Yassin Dagdag achter de interruptiemicrofoon. Foto: Jasper van Everdingen

Vier oppositiepartijen stemmen tegen Culemborgse begroting

Algemeen 1.939 keer gelezen

CULEMBORG • Vier oppositiepartijen (VVD, PvdA, ChristenUnie en CDA) hebben donderdagavond tegen de begroting 2023 gestemd. Ze waren ontstemd over het feit dat de coalitie op geen enkele manier medewerking wenste te verlenen aan een amendement over de energietoeslag. 

De oppositie (inclusief de Partij voor de Dieren) stelde in het wijzigingsvoorstel voor om de inkomensgrens voor deze toeslag te verhogen van 120 naar 130 procent.  De coalitie voelde er weinig voor. De maatregel zou te generiek zijn, dat wil zeggen dat ook mensen met een lage energierekening zouden meeprofiteren. En ook hikte men aan tegen de kosten: 780.000 euro. 

Om de coalitie alsnog over de streep te trekken werd na een schorsing aan het amendement de restrictie toegevoegd dat deze toeslag alleen zou worden toegekend als mensen middels afrekeningen aantoonbaar hun hoge energielasten (10% van besteedbaar inkomen) kunnen overleggen. De totale kosten in deze nieuwe variant zou maximaal neerkomen op 400.000 euro. 

Maar ook dit gewijzigd amendement trok de coalitiepartijen niet over de streep. “Zwaar teleurstellend”, oordeelde Yassing Dagdag (PvdA) een een stemverklaring. “Er wordt in deze gemeente niks gedaan aan armoedebestrijding. Er wordt -ook in de krant- geroepen dat het de hoogste prioriteit heeft. Dat was gewoon voor de bühne, maar in de praktijk is er een minimale inzet op minimabeleid.” CDA-fractievoorzitter Marco van Zandwijk vindt het schrijnend dat er in Culemborg wel geld vrij wordt gemaakt voor stadsfeesten, maar dat er kennelijk geen geld is voor mensen in nood. Han Braam (VVD) en Kees van der Zaag (ChristenUnie) kwamen met soortgelijke verklaringen. 

De discussie over de armoedebestrijding vormde de rode draad van het begrotingsdebat, waarbij vooral Yassin Dagdag een prominente rol voor zichzelf opeiste. Hij liep regelmatig naar de interruptiemicrofoon om de fractievoorzitters van de coalitiepartijen inclusief wethouder Daphne Bijvoet kritisch te bevragen. 

Vooral voor GroenLinks-leider Tim de Kroon was het een lastige afweging. Hij had weliswaar sympathie voor het amendement van de PvdA, maar gaf ook aan dat er nu eenmaal keuzes moeten worden gemaakt. Bij het aanvankelijke voorstel zou Culemborg maar liefst 780.000 euro kwijt zijn. “Maar de indieners vergeten dan nog de personele capaciteit die nodig is om de regeling uit te voeren. Dat is minstens 60.000 euro. Dan kom je al op een bedrag uit van 840.000 euro. Op die manier blijft er geen geld over voor andere groepen die in de knel komen.” “Nou breekt m’n klomp”, reageerde Kees van der Zaag (ChristenUnie) venijnig. “Ik hoor alleen maar technocratische bedenkingen.” “Hoe gaat u uw achterban uitleggen dat u kiest voor rechts beleid en dit amendement niet steunt.” 

Motie
De coalitiepartijen kwamen donderdag met een motie om de inkomensgrens voor de bijzondere bijstand te verhogen van 110% naar 130% van de bijstandsnorm. Volgens indiener van de motie Tim de Kroon komt er op deze manier vijf ton beschikbaar voor armoedebestrijding. De Kroon: “Ik ben hier ontzettend blij mee, omdat we hiermee aan bijna 600 inwoners extra gerichte ondersteuning bieden in deze moeilijke tijd. Of het nu gaat om noodzakelijke kosten als boodschappen, het vervangen van apparatuur in huis of het kunnen betalen van de energierekening.” Het voorstel werd mede ingediend door de fracties van Culemborg van Nu, D66 en de Partij voor de Dieren. In de oorspronkelijke tekst van de motie werd nog een percentage genoemd van 120%. Na een schorsing werd mede op initiatief van Tim de Kroon het percentage opgehoogd naar 130 procent.

Uiteindelijk kreeg de motie ook de steun van ChristenUnie en PvdA. CDA en VVD stemden tegen. Volgens VVD-leider Han Braam is het voorstel geen noodmaatregel, maar een maatregel met een structureel karakter. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• KEC Choir Academy.
Zelfverzekerd het podium op? Meld je aan voor de Choir Academy Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking zaterdag 4 mei in Culemborg Nieuws gisteren
• Bezoekers tijdens een eerdere Open Dag in het Odensehuis Culemborg.
Open Dag in het Odensehuis Culemborg Nieuws 2 mei, 07:00
Afbeelding
Pak een batje! Jeugdclinics bij Tafeltennisvereniging Gispen Sport 1 mei, 10:53
• Dieke Niekerk-van Zijl ontving een gouden speld vanwege haar 50-jarige lidmaatschap bij de PvdA.
Fractievoorzitter van de PvdA Yassin Dagdag zet twee Culemborgers in het zonnetje Nieuws 1 mei, 09:17
• Diane Bos is één van de finalisten van Miss Elite Diversity Netherlands 2024.
In badkleding en op hakken? Diane Bos durft het! Nieuws 1 mei, 07:00
• Wat er is gebeurd is nog niet duidelijk.
Ongeval met trein nabij station Culemborg: geen treinverkeer update 30 apr, 17:12
• De Culemborgse Lindi Melse.
Culemborgse Lindi Melse schrijft tweede feelgood roman Nieuws 30 apr, 15:00