• Klaske Kassenberg met haar nieuwe prentenboek 'Van slapen word je groot'.
• Klaske Kassenberg met haar nieuwe prentenboek 'Van slapen word je groot'. Foto: Dick Aanen

Een terras in Turkije is voor Klaske de ideale plek om te schrijven

Algemeen 1.153 keer gelezen

CULEMBORG • Klaske Kassenberg verhuisde 17 jaar geleden naar Turkije om zich daar in alle rust aan het schrijverschap te wijden. En dat is gelukt. Turkije bleek inderdaad het ideale land om haar creatieve talent tot volle wasdom te laten komen. Inmiddels heeft Klaske verschillende boeken op haar naam staan, zowel voor volwassenen als voor kinderen. 

Sinds 2016 geeft ze haar boeken via haar eigen uitgeverij Weegbree. Afgelopen maand was Klaske even terug in Nederland, voor familiebezoek en voor promotie van haar nieuwe prentenboek Van slapen word je groot. 

Marten Toonder
Klaske werkte tot 2005 op het KWC in Culemborg. Ze hoorde bij het ondersteunend personeel en begeleidde onder andere de fusie tussen de school en het praktijkonderwijs. Ook was ze coördinator van het samenwerkingsverband met Lek en Linge. Regelmatig schreef ze voor de school mooie coherente beleidsstukken. Toen was al duidelijk dat schrijven haar makkelijk afging. Maar het waren uiteindelijk de inspirerende gesprekken met de bekende schrijver/tekenaar Marten Toonder die de doorslag gaven om schrijfster te worden.

Die vriendschap begon in 1986. “Ik had natuurlijk wel eens een strip van Olie B. Bommel en Tom Poes gelezen. Eerlijk gezegd had ik niet zoveel met die strips. Maar als ik interviews met Marten Toonder las of zag, dacht ik vaak: ‘wat een bijzonder mens’. Ik herkende veel in hem. Ik heb hem destijds een brief geschreven, waarop een uitgebreide correspondentie volgde. Het was het begin van een bijzondere vriendschap. “Marten had vertrouwen in mij. Bij onze eerste ontmoeting zei hij tegen mij: ‘Als je net zo goed kan schrijven als je brieven schrijft, dan kom je er wel.’ Ik heb me altijd enorm gesteund gevoeld door Marten Toonder.”

Rosa Spierhuis
Klaske bezocht Marten Toonder twee keer in Ierland, waar hij destijds woonde. De laatste jaren van zijn leven verbleef Marten Toonder in het Rosa Spierhuis in Laren. De ontmoetingen met Klaske waren belangrijk voor de beroemde schrijven. Hij was niet meer zo gelukkig in de laatste jaren van zijn leven. Klaske: “Z’n lichaam wilde niet  meer wat hij graag wilde. Hij was niet meer in staat om goede verhalen te schrijven. Op een gegeven moment vroeg hij mij wat ik ervan vond als hij de pil van Drion zou innemen. We hebben er lang over gepraat. Ik heb alleen maar gezegd: ‘mijn zegen heb je’.”

Tijdens die gesprekken adviseerde Toonder zijn Culemborgse schrijversvriendin om naar Turkije te verhuizen. “Hij zei: als jij naar Turkije gaat, ga ik ook. Uiteindelijk kwam het einde doordat hij viel, waarna een operatie volgde. Die operatie is niet goed geslaagd. Uiteindelijk is hij in zijn slaap overleden.”

Schrijven op terras
De verhuizing naar Turkije pakte goed uit voor Klaske. “In Nederland merkte ik dat het schrijven niet goed lukte met een drukke baan en alle huiselijke beslommeringen. Als ik aan het schrijven ben is het heel belangrijk dat ik me flink kan concentreren en helemaal in het onderwerp kan duiken. Die sfeer en het proces waarin ik inzit houd ik het liefst een aantal weken vast. Ik vond het heel lastig om na een lange werkdag nog een uurtje of twee te gaan zitten schrijven. Sommigen kunnen dat wel, ik kan dat niet.”

In Turkije kwam de inspiratie vanzelf als ze heerlijk op een terrasje achter haar laptop zat te werken. “Thuis waren er altijd dingen die mij afleidden. Als ik met mijn laptop naar een werkplek ging, naar een terras, dan werd ik niet afgeleid. Ik ging er voor zitten. Er waren wel andere mensen die de boel in de gaten hielden. Dat is voor mij heel erg belangrijk geweest.” 

Groot voordeel van het wonen in Turkije was dat de kosten voor levensonderhoud veel lager waren dan in Nederland. “Ik hoefde minder te werken om toch aan voldoende inkomen te komen. Dat lukte mij gewoon niet in Nederland.” Om de kost te verdienen maakt Klaske puzzels en cryptogrammen voor een Nederlands bureau. Daarnaast schrijft ze regelmatig productinformatie voor websites.

Weegbree
Klaske schreef aanvankelijk een aantal boeken via een reguliere uitgeverij. Sinds 2016 heeft ze haar eigen uitgeverij Weegbree. In hetzelfde jaar verscheen een bundel columns onder de titel De autospuiter heeft vreemde kostgangers. Het geeft een prachtig inkijkje in het Turkse leven van de sympathieke, rondbuikige autospuiter en de vreemd kostgangers die hij om zich heen verzameld heeft. Een jaar later volgde een bundel met veertien korte verhalen met als titel Onbescheiden Ex en andere verhalen. In 2019 verscheen haar eerste kinderboek Bento en Alba, een asiel voor kinderen. Klaske hoopt binnenkort eindelijk ook haar roman Vlucht af te ronden, over twee Turkse jongens die als verstekeling via het landingsgestel van een vliegtuig naar China proberen te ontsnappen. 

Prentenboek
Vorige maand publiceerde Klaske het prentenboek Van slapen word je groot, bedoeld voor peuters en kleuters. Ze heeft het boek geschreven voor kleindochter Feliz. “De naam van het hoofdpersonage - fee Liesje - is niet voor niets gekozen.” Liesje is dol op fruit. Ze wil een peer uit de boom plukken, maar kan er net niet bij. Ze wordt boos en verdrietig. Moe geworden van het gestamp valt ze in slaap. Als ze wakker wordt, blijken de peren opeens veel groter. En dan ziet de lezer plotsklaps twee vogeltjes op een tak van de boom zitten. “Het heeft iets magisch als je denkt dat je gegroeid bent. Je kunt er twee kanten mee op.” 

Het boekje, dat prachtig is geïllustreerd door Marja Roes, is voor 15 euro te koop in de boekhandel, onder andere bij Tommey. Instellingen die met kinderen werken (kinderopvang, peuterspeelzaal, scholen en dergelijke) krijgen een korting van 3,50 euro. Bestellingen lopen dan via de mail info@uitgeverijweegbree.nl..

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgse schoolband '6 Times a Charm' op Spotify Cultuur 23 mrt., 19:13
Afbeelding
Veilig praten over geldproblemen in 'Het Geldpraat café' Algemeen 23 mrt., 15:24
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:05
Afbeelding
Bekeravontuur voor Vriendenschaar-2 ten einde Sport 23 mrt., 12:24
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 23 mrt., 11:29
Afbeelding
Sem vertelt in Gelderlandfabriek over zijn vorige leven als Britt Cultuur 23 mrt., 08:22
Afbeelding
GroenLinks/PvdD: 'Weg met wegwerpluiers, gebruik wasbare luiers' Algemeen 22 mrt., 18:24
Afbeelding
Agora Basics bakt appeltaarten voor bewoners Zorgcentrum Kulenborg Algemeen 22 mrt., 11:19