• De Culemborgse fysiotherapeuten
• De Culemborgse fysiotherapeuten Foto: aangeleverd

Culemborgse Fysio’s maken zich zorgen

Algemeen 11.183 keer gelezen

CULEMBORG • Er is veel aan de hand in Fysiotherapie land. Ook de Culemborgse fysiotherapeuten maken zich zorgen om het voortbestaan van hun vak. Traditiegetrouw is oktober de maand waarin de zorgverzekeraars hun nieuwe voorwaarden bekend maken voor het komend jaar. En die voorwaarden liegen er niet om: er worden steeds meer eisen gesteld voor een tarief wat al meer dan 15 jaar niet aangepast is. 

Sommige zorgverzekeraars verplichten alle therapeuten om deel te nemen aan intervisie bij externe partijen. “Praktijken moeten hier flink voor betalen zonder dat zij er enige vergoeding voor krijgen, terwijl wij al jaren prettig intercollegiaal overleg hebben met collega’s uit andere Culemborgse praktijken,” zo zegt fysiotherapeut John van den Berge. “Een ander voorbeeld van de beruchte ‘hoepeltjes’ waar de beroepsgroep doorheen moet, zijn de patiënt enquêtes die wij moeten uitzetten. Of al die netwerken waar wij lid van moeten zijn en verplichte cursussen die wij moeten doen. Al die verplichtingen kosten enorm veel geld en tijd. Tijd die ik veel liever aan mijn patiënten besteed.”

Kostprijs
Drie jaar geleden is er onafhankelijk onderzoek gedaan naar de kostprijs van een fysiotherapeutische behandeling door bureau Gupta. Hieruit bleek dat de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar voor een behandeling fysiotherapie veel te laag is. “Dat staat haaks op de wetenschappelijk bewezen kwaliteit van het vak”, benadrukken de fysiotherapeuten. “Fysiotherapeuten zorgen ervoor dat mensen na lichamelijke klachten weer snel aan het werk kunnen. Hiermee worden veel zorgkosten uitgespaard of dure behandelingen in de tweede lijn voorkomen. Sinds de uitkomst van het Gupta onderzoek is er echter niets veranderd. Hier en daar was er sprake van een kleine indexering. Het tarief blijft over de hele linie veel te laag.”

Inflatie
Met de huidige inflatie is al helemaal geen rekening gehouden. Dus per saldo gaan de inkomsten van een fysiotherapeut flink achteruit. Dat kunnen de praktijken niet lang vol houden. Zorgverzekeraars kijken naar elkaar bij het vaststellen van de jaarlijkse tarieven. Het probleem zal van bovenaf aangepakt moeten worden.

“Wanneer de kosten voor een behandeling bij de fysiotherapeut hoger zijn dan de vergoeding van een zorgverzekeraar, komt de zorg onder druk te staan”. Zegt fysiotherapeut Thijs Uittenbogert. “Voor ons is het niet alleen de huur, gas, water en licht dat veel duurder is geworden, maar ook al die eisen van de zorgverzekeraars waardoor we dure cursussen moeten doen. Dat kunnen we gewoon niet meer betalen. Het uitblijven van een tariefverhoging of zelfs in sommige gevallen een tariefverlaging (Zorg en Zekerheid) is een doodsteek voor ons mooie vak.”

Zelf verantwoordelijk
Als praktijk zou je ervoor kunnen kiezen om geen contracten meer te tekenen en zelf verantwoordelijk te zijn hoe je je praktijk runt en je vak uitoefent. “Maar het bedrag wat onze patiënten dan vergoed krijgt voor een behandeling bij mij, wordt pas bekend gemaakt nadat de hele contracteer periode is afgelopen. Dan weet ik dus niet met welke kosten ik mijn patiënt opzadel als ik geen contract teken met een zorgverzekeraar!” aldus fysiotherapeut Bart Coret. “Ik vind dat fysiotherapie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn, niet alleen voor de mensen met een dikke portemonnee. Bovendien heb ik de verantwoording voor mijn personeel.”

De Culemborgse fysiotherapeuten kunnen niet gezamenlijk in actie komen. Ze mogen ook geen afspraken maken om bepaalde contracten niet te tekenen. De Nederlandse Zorg Autoriteit verbiedt het maken van onderlinge afspraken in deze richting. Wel kunnen bezoekers van een fysiotherapiepraktijk in gesprek gaan met hun fysiotherapeut over dit proces rondom contracteren en de tarieven die de eigen fysiotherapeut vergoed krijgt voor de behandeling. Het is volgens de fysiotherapeuten belangrijk om goed na te denken over de keuze van een zorgverzekering, zodat men straks gebruik kan blijven maken van de diensten van een fysiotherapeut.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws gisteren
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00