Afbeelding
Foto: 123RF.com

Onderzoek: ‘Culemborg heeft behoefte aan hofjes en andere woonvormen voor medioren en senioren’

Algemeen 2.312 keer gelezen

CULEMBORG • Er zijn in Culemborg meer woonvormen nodig die inspelen op de specifieke woonwensen van medioren (55-65 jaar) en senioren (boven de 65 jaar). Dat is de conclusie uit het verdiepende rapport ‘De woningvraag centraal’.

Volgens de opstellers van het rapport (Springco Urban Analytics en Beyond Now ) gaat het bij deze specifieke woonwensen niet alleen om een gelijkvloerse woning. “Maar ook om een woonomgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar levendigheid gepaard gaat met plekken om je terug te kunnen trekken, waar je als medior of senior wordt aangesproken op jouw bijdrage in de samenleving, waar je betekenis hebt in de maatschappij en waar je een plek hebt om jezelf verder te ontplooien en jouw kennis en ervaring kunt delen met anderen.”

Honderden ouderen in Culemborg tonen volgens de onderzoekers interesse voor een hofje of andere woonvormen. “Wat we nu vaak zien is dat senioren pas verhuizen op het moment dat zij daar fysiek aan toe zijn. Daar lijkt niet veel mee mis te zijn, maar het gevolg is dat het die ouderen na die late verhuizing vaak slecht lukt om nog weer een nieuw sociaal leven op te bouwen. Juist een verhuizing op iets jongere leeftijd, met nog de kracht voor nieuwe sociale verbindingen zou handig zijn. Maar dan moeten die woonvormen er wel zijn.”

Eenzijdig beeld
De bestaande woningvoorraad in Culemborg toont een eenzijdig beeld. “Vooral grote eengezinswoningen en standaard rijwoningen, terwijl nu al 63,5% van de huishoudens uit 1 of 2 personen bestaat.” Bovendien groeit het aantal alleenstaanden. “Voor hen is er nauwelijks aanbod. Het zou dus een keuze kunnen zijn om te willen inzetten op de bouw van woningen die aantrekkelijk zijn voor kleinere huishoudens. Of, gezien de relatieve eenzijdigheid van de voorraad op de toevoeging van woningcategorieën die niet of nauwelijks aanwezig zijn.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: 'Melden heeft zin' Nieuws 28 mrt, 12:53
• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 28 mrt, 11:03
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00