Afbeelding
Foto: aangeleverd

Niet van de Wereld: intiem portret van refo’s op de Gelderse Biblebelt

Algemeen 1.626 keer gelezen

REGIO • Hoe is het om streng christelijk te zijn in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt? Welke spanningen levert dit op en hoe gaat men hiermee om? Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga dook voor Omroep Gelderland maandenlang in de wereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. Vanaf 10 oktober is zijn verslag te horen: de vijfdelige verhalende podcastserie Niet van de Wereld.

Reformatorische christenen – kortweg refo’s – zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 5- tot 600.000 en het worden er steeds minder. Een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt.

Wie zijn deze mensen? Hoe leven ze, wat denken ze? Maker Maarten Dallinga heeft een christelijke achtergrond en wilde ooit zelfs dominee worden. Maar over de refogemeenschap wist hij weinig. Uit fascinatie en omdat hij de berichtgeving over refo’s vaak oppervlakkig vindt, besloot hij zich onder te dompelen. “Mijn doel was om werkelijk te kunnen doorvóélen wie deze mensen zijn”, zegt Dallinga.

Dallinga las rijtjes boeken en nam een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. Hij interviewde uiteindelijk zo’n 25 mensen op de Biblebelt. Hoogtepunt was een logeerweekend bij een groot refogezin, waar hij vrijwel alles opnam. Ook interviewde hij mensen die braken met de refowereld.

Niet van de Wereld is een intiem en eerlijk portret van een unieke subcultuur in Nederland. De podcast toont hoe refo’s zich verhouden tot de bredere samenleving en onderzoekt hoe stevig de refozuil eigenlijk nog is. 


Vanaf maandag 10 oktober 2022 is Niet van de Wereld te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online. Het laatste deel wordt op maandag 7 november gepubliceerd. Luisteren is ook mogelijk via gld.nl en de Omroep Gelderland-app. Hier verschijnt ook een artikelenreeks.

Beluister alle podcasts van Omroep Gelderland op gld.nl/podcast.

bron: persbericht Omroep Gelderland

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 16 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 20 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws gisteren
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10