Afbeelding
Foto: Niroworld

Gelderland: forse inzet op stikstof, woningtekort en energietransitie

Algemeen 1.072 keer gelezen

GELDERLAND • Provincie Gelderland zet volgend jaar fors in op de stikstofproblematiek, het woningtekort en de energietransitie. Dit zijn de belangrijke onderwerpen voor 2023. 

“De samenleving wordt getroffen door crisis op crisis. Juist nu zijn doorbraken in deze complexe opgaven van belang. Ook om de samenleving vertrouwen te geven dat de overheid problemen op kan lossen kan. Daar spelen wij als provincie een belangrijke rol in”, zegt gedeputeerde financiën Jan Markink in een persbericht van de provincie.

Crisissen aanpakken
Voor de directe aanpak van stikstofproblematiek staat €37 miljoen op de begroting, maar veel andere maatregelen dragen ook bij aan het oplossen van dit vraagstuk, zoals de verbetering van de biodiversiteit. Voor het aanpakken van de woningcrisis staat €18 miljoen begroot, onder andere voor het Actieplan wonen, waarmee de bouw van 45.000 woningen wordt versneld. Voor verduurzaming en energietransitie wordt €50 miljoen uitgetrokken. Volgend jaar start bijvoorbeeld een regeling voor het verduurzamen van publieke gebouwen zoals dorpshuizen en kerken.

Zorgen over energieprijzen
“We maken ons in deze tijd ook echt zorgen over de torenhoge inflatie en energieprijzen. Dit raakt Gelderse inwoners, instellingen en bedrijven keihard”, zegt Markink. De provincie kijkt, naast de rol van het Rijk en gemeenten, daarom ook naar de eigen rol in deze crisis. Daarbij wordt in eerste instantie onderzocht welke bestaande maatregelen voor energiebesparing en verduurzaming bij kunnen dragen. Dan gaat het onder andere om energieloketten die advies en ondersteuning kunnen bieden aan bewoners én MKB-bedrijven.

 Markink: ‘Onze toegevoegde waarde ligt niet direct bij korte termijnhulpacties waar gemeenten en het Rijk vooral een rol hebben, maar juist bij investeren in structurele oplossingen voor de energie infrastructuur, duurzame woningen, de stikstofproblemen en economie, ook om nieuwe crisissen voor te zijn.’

Nog veel te doen en door te geven
In de begroting staan de plannen en bijbehorende kosten voor het volgende jaar. De provincie is onder andere verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Gelderland, het provinciale wegennet en de aanleg en het beheer van natuur. In totaal staat er voor € 925 miljoen aan maatregelen en plannen in. De begroting 2023 is de laatste van de huidige coalitie. Markink: “We hebben nog veel te doen en door te geven, want de opgaven waar we mee te maken hebben strekken zich verder uit dan een 4-jarige periode.”

bron: persbericht provincie Gelderland

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00