Afbeelding

Wethouder Bijvoet moet zonnepaneel-huiswerk overdoen

Politiek 1.432 keer gelezen

CULEMBORG • Wethouder Daphne Bijvoet komt met een nieuw voorstel over de verruiming van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op daken van historische panden. Het eerder ingediende raadsvoorstel was veel te behoudend, zo oordeelde de politiek unaniem. 

Twee weken geleden waren er in de opiniërende commissie veel kritische geluiden te horen over het collegevoorstel. Met name GroenLinks, Partij voor de Dieren en CDA kraakten het plan, waarin nog heel sterk werd ingezet op behoud van het historische karakter van de binnenstad. 

Wethouder Daphne Bijvoet beloofde het stuk opnieuw te bespreken in het college en eventueel met wat aanpassingen te komen. Die aanpassingen kwamen er niet. Wel kregen de partijen eerder deze week te horen dat het stuk zou worden teruggenomen. 

De coalitiepartijen kwamen donderdag met het voorstel om het agendapunt niet te behandelen. De drie partijen (Culemborg van Nu, GroenLinks en D66) gunnen het college de ruimte om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen. 

De samenwerkende oppositie was donderdag zeer teleurgesteld over het uitstel. De partijen hadden de tekortkoming in het voorstel willen corrigeren via een door CDA-voorman Marco van Zandwijk voorbereid amendement: in de komende maanden zou een toetsingskader 2.0 moeten worden voorbereid, zodat een maximaal aantal woningen in de binnnenstad de mogelijkheid zouden krijgen op eigen dak duurzame energie op te wekken. “Het college barst van de ambitie. Laten we die ambitie dan ook waarmaken”, zei Van Zandwijk in het ordedebatje. 

Als het voorstel wel zou worden behandeld, dan zou dat volgens Kees van der Zaag (ChristenUnie) direct al positief uitpakken voor de huiseigenaren aan de rand van de binnenstad.  

Myra van der Velde (Partij voor de Dieren) benadrukte dat versoepeling zeer urgent is, vooral vanwege de enorm gestegen energieprijzen. “Ik heb veel inwoners gesproken die geschrokken zijn van deze gang van zaken. Ze mogen niet de dupe worden van onze onkunde.” Yassin Dagdag (PvdA) en Han Braam sloten zich daarbij aan. Braam: “Het is uiterst treurig wat hier gebeurt. Bij veel ondernemers staat het water tot aan de lippen.”

Audrey James (GroenLinks) en Johan van der Waal (Culemborg van Nu) geloven echter dat een nieuw voorstel van het college zal leiden tot meer helderheid voor alle pandeigenaren in de Culemborgse binnenstad. James: “Er komt misschien wel een veel beter plan dan we nu kunnen bedenken.”

Het voorstel om agendapunt niet te behandelen haalde een ruime meerderheid. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 11 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00