• De drie vrouwelijke wethouders in het college: Monica Wichgers (Culemorg van Nu), Mischa Peters (GroenLinks) en Daphne Dijvoet (D66).
• De drie vrouwelijke wethouders in het college: Monica Wichgers (Culemorg van Nu), Mischa Peters (GroenLinks) en Daphne Dijvoet (D66). Foto: John van der Meer

College: ‘Liever één ding goed doen, dan drie dingen half’

Politiek 1.204 keer gelezen

CULEMBORG • Het college van B&W in Culemborg barst van de ambitie. Dat blijkt wederom uit de eerste begroting van de komende regeerperiode, die donderdagmiddag werd gepresenteerd. 

Het college kondigt ferme stappen aan in de verduurzaming en gaat onverdroten verder met de ontwikkeling van de stationsomgeving tot een nieuwe plek om te wonen. “Inwoners die zorg nodig hebben worden nog beter geholpen met één plek waar ze terecht kunnen met hun hulpvragen, wat die ook zijn. We werken aan een stad waarin inwoners zich veilig voelen. En we dragen bij aan de vele culturele en sportieve mogelijkheden in onze stad, zodat Culemborg een creatieve en dynamische stad blijft waar mensen graag wonen en ontspannen.” 

Bijzondere tijd
Kortom: Er is veel te doen de komende jaren. “We leven in een bijzondere tijd. Een tijd die gekenmerkt wordt door een flinke economische groei, een lage werkloosheid en daarmee veel kansen om stappen te zetten in opgaven die we hebben.”

“Tegelijkertijd”, zo schrijft het college in het inleidende hoofdstuk van de begroting, “leven we in een tijd waarin we in de samenleving soms tegenover elkaar lijken te staan rondom deze grote opgaven. Een tijd waarin bestaanszekerheid voor steeds meer mensen onder druk staat. Een tijd van toenemende armoede in de samenleving en onzekerheid voor de vele Culemborgers die geconfronteerd worden met enorme prijsstijgingen van energie, boodschappen en andere levensbehoeften. Een tijd van geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en in andere delen van de wereld, die ook ons in Culemborg raken.”

Oog voor de Culemborger
Een belangrijk uitgangspunt van de begroting is ‘oog voor de Culemborger’. “We hebben oog voor Culemborgers die moeilijke tijden meemaken en helpen hen waar dat binnen onze mogelijkheden ligt.”

Er liggen al mooie plannen. “In deze periode gaan we dus vooral aan de slag. Niet met het maken van veel nieuwe plannen, maar vooral met het realiseren van dingen die Culemborgers echt terugzien in de stad.”

Tegelijkertijd past enig realisme. “We zijn en moeten onze middelen en beschikbare capaciteit verdelen over alle ambities en plannen. Het college wil in deze bestuursperiode scherp sturen en focus aanbrengen. Liever één ding goed doen, dan drie dingen half.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Verse kruiden.
Liefhebber van Parijs? Kom naar Montmartre aan de Lek Evenement 28 mrt, 13:00
• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: 'Melden heeft zin' Nieuws 28 mrt, 12:53
• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 28 mrt, 11:03
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10