• Anton en Kirsten met hun kinderen Maas, Otto en Fanni.
• Anton en Kirsten met hun kinderen Maas, Otto en Fanni. Foto: aangeleverd

Kirsten en Anton maken nieuwe start in Zweedse natuur

Algemeen 3.394 keer gelezen

VITSAND • Culemborgers Kirsten van Stoffelen en Anton Sleeuwenhoek zijn in augustus van dit jaar met hun drie kinderen geëmigreerd naar Zweden. In het plaatsje Vitsand hebben ze eerder dit jaar een natuurcamping overgenomen: inmiddels omgedoopt tot camping Fristad.  

“We hebben altijd met heel veel plezier in Culemborg gewoond”, zegt Anton. “We woonden in de Goilberdingerstraat en onze kinderen zaten op ‘t Praathuis. Aan contacten geen gebrek. We hadden het goed.”
Kirsten: “Als het maar even kon waren we te vinden aan de Lek, waar we altijd gezellig met vrienden bij elkaar kwamen.” Kirsten was werkzaam als onderwijsassistent bij het praktijonderwijs van het KWC, Anton was in de solar business actief.

Avontuur
Maar toch lonkte al een tijdje het avontuur. Ze wilden graag een leven dichterbij de natuur. Kirsten: “Aanvankelijk was het idee om te participeren in een camping in de Vogezen, maar dat is niet doorgegaan. Vorig jaar waren we bij mijn zus die in Lapland woont. Dat was voor ons de aanzet om op zoek te gaan naar een camping in Zweden.”

Voor de zomer deden ze een bod op de camping in Vitsand, die al twee jaar niet meer in gebruik was. Begin augustus is het Culemborgse gezin daadwerkelijk verhuisd. Vitsand ligt in de provincie Värmland op een half uurtje van de Noorse grens ter hoogte van Oslo. Anton: “Het is een prachtig bosgebied met heel veel meren en ook begint het hier al bergachtig te worden. De skipiste is hier maar vijf minuten vandaan.” 

Open velden
Het campingterrein grenst aan één van de duizenden meren die Zweden rijk is. Kirsten: “Het is een camping met open velden, met zo’n 40 niet afgerasterde plekken. Dus gasten die hier komen kamperen kunnen gewoon zelf een plekje zoeken.”

Voordat in 2023 het nieuwe campingseizoen van start kan gaan moet er nog wel het nodige aan onderhoudswerkzaamheden gebeuren. Anton: “Voor de onderhoudsklussen krijgen we regelmatig vrienden en familie over vanuit Nederland. Ook doen we veel zelf. We zijn gelukkig heel flexibel, dus we hebben er vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken.” Nog niet alles is in kannen en kruiken. Anton: “Vooral de aansluiting van de elektriciteit loopt niet zo vlotjes als we in Nederland gewend waren.”
De woning waar het gezin straks gaat wonen is nog niet gereed. Kirsten: “Dus voorlopig bivakkeren we met z’n vijven in het receptiegebouw. Dat is af en toe een beetje improviseren, maar het lukt uitstekend.”

De kinderen (Maas, Otto en Fanni) zijn vooral buiten aan het spelen: vissen, rennen, spelletjes doen of varen met het bootje. De twee oudste kinderen van het gezin gaan inmiddels naar school. Kirsten: “Leuk om te zien dat ze de eerste woordjes Zweeds al oppikken. En ook hebben ze inmiddels vriendjes en vriendinnetjes.”

Zelfvoorzienend
De komende winter zal vooral in het teken staan van het schrijven van een gedegen bedrijfsplan. Plannen zijn er genoeg. Anton: “We proberen zelfvoorzienend te leven. We hebben straks de beschikking over een aardkelder, waar we groenten kunnen bewaren.”

Verder zijn er plannen om meubels te gaan maken met het hout, dat in het bos rijkelijk aanwezig is. Anton: “We gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is.”

Anton en Kirsten zijn ook van plan om projecten met een sociaal karakter voor jongeren op te zetten. Kirsten: “We willen graag in overleg met de gemeente om projecten op te zetten waarbij jongeren op de camping kunnen participeren.”

Anton: “De camping heet Fristad naar de vrijstad die Culemborg is. Hierdoor blijft de connectie met de mooie stad aan de Lek bestaan.”

Het logo van de camping is ontworpen door de Vrijstaddrukker Arjan Middelkoop

Meer informatie op campingfristad.com

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
NS-station kleurt oranje: Culemborg in actie tegen geweld tegen vrouwen fotoreportage 26 nov, 08:32
Afbeelding
Oud-directeur Da Vinci SG Simon Kools overleden Algemeen 26 nov, 07:47
Afbeelding
Gedicht ‘Kinderen voor Culemborg’ gepresenteerd Algemeen 25 nov, 10:45
Afbeelding
Geen verhuizing voor tuincentrum Van den Hurk Algemeen 25 nov, 10:21
Afbeelding
Gemeenteraad wil gezamenlijke projecten voor zonne-energie stimuleren Algemeen 25 nov, 09:04
Afbeelding
Culemborgse raad pleit voor hogere treinfrequentie richting Utrecht en ‘s Hertogenbosch Algemeen 25 nov, 08:51
Afbeelding
Ronald Boomhouwer vijftig jaar bij Suitbertusparochie Algemeen 24 nov, 17:12
Afbeelding
Huldiging vrijwilliger Martin Holtrop van de Zonnebloem Algemeen 24 nov, 17:06