• Kunstzinnig bezig met afval
• Kunstzinnig bezig met afval Foto: aangeleverd

Leerlingen Agora CPOB leren van alles over afval en de gevolgen van zwerfafval

Algemeen 414 keer gelezen

CULEMBORG • De groepen 6, 7 en 8 van Agora CPOB hebben vooruitlopend op World Clean Up Day veel aandacht besteed aan afval en de gevolgen van zwerfafval. 

Dat begon al op 2 september. De leerlingen kregen op die dag gastles waarbij ze hebben geleerd welke impact zwerfafval heeft op de wereld en hoelang het duurt voordat bepaalde materialen in de natuur afbreken. Sindsdien was de klas druk met het goed scheiden van het afval. 

Opruimen zwerfafval
Op vrijdag 16 september zijn de leerlingen rond het KWC aan de slag gegaan met het opruimen van zwerfafval. Dankzij de hulp van ouders ging de groep in meerdere groepen uiteen en werd het gebied rondom de school goed onder handen genomen. “Er was ontzettend veel enthousiasme en veel leerlingen gaven aan dit vaker te willen doen”, zegt  Evelien van Diemen, coach van groep 6/7/8. “Er werd natuurlijk ook regelmatig geroepen dat ze nu wellicht wel een vogel hadden gered van verstikking door plastic. De leerlingen vonden het schokkend om een nest van meerkoeten te ontdekken, wat half uit plastic was opgebouwd. Duidelijk is wel dat deze groep in de toekomst bewust om zal gaan met hun afval.”

Kunst
In de middag hebben de leerlingen ervaren dat van afval ook kunst te maken is. Van Diemen: “We zijn naar de Gelderlandfabriek geweest en hebben hier met de hulp van een aantal kunstenaars afvalkunst gemaakt. Er zijn mooie dieren gemaakt van doppen. Deze komen binnenkort op de rotonde te staan bij Zorgcentrum Kulenburg. Ook hebben de kinderen ervaren dat je van afval mooie fotolijstjes en mobiles kan maken. We hebben hierdoor ook de kracht van recycling en creatief denken meegekregen. Op deze manier hebben we door aan één onderwerp te werken stilgestaan bij de maatschappelijke wereld en de impact van afval, de ethische wereld en het goed of fout gericht op omgaan met afval en de kunstzinnige wereld met een prachtige verwerking van het afval.”

Leren van de wereld
Bij Agora staat het leren kennen van de wereld om je heen centraal. Maar ook het leren van de verantwoordelijkheid die je hebt voor het behoud hiervan is van belang. Leerlingen van groepen 6, 7 en 8 leren samen met hun coaches één voor één de werelden van Agora. Al eerder deze maand zijn de kunstzinnige, de wetenschappelijke en de ethische wereld aan bod geweest. Maar ook het leren van de verantwoordelijkheid die leerlingen hebben voor het behoud hiervan is van belang.

Inloopmoment
Op vrijdag 21 oktober heeft de school van 14:00 tot 15:00 uur een inloopmoment waar vragen kunnen worden gesteld aan de leerlingen, hun ouders en hun coaches. Ook kunnen de bezoekers kijken waar de leerlingen op dat moment aan werken. Aanmelden kan via agora@cpob.nl..

 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Burgemeester Van Grootheest schuift aan voor ontbijt met kinderen obs De Kaardebol Algemeen 5 okt, 12:09
Afbeelding
Diggeth laat muren Culemborgse Gelderlandfabriek trillen Cultuur 5 okt, 11:14
Afbeelding
Wethouders Culemborg houden vanaf 12 oktober inloopspreekuur Algemeen 4 okt, 16:05
Afbeelding
Waterschap: ‘Risico bever groeit, vraagt om landelijke aanpak’ Algemeen 4 okt, 15:49
Afbeelding
J. Helmond en Zoon Metaalhandel BV schenkt 30.000 euro aan Voedselbank Algemeen 2 okt, 16:20
Afbeelding
Auto knalt tegen lantaarnpaal op Wethouder Schoutenweg. Algemeen 2 okt, 14:37
Afbeelding
Culemborg City Run door oude stadscentrum Algemeen 2 okt, 12:56
Afbeelding
Grote banner bij RK Barbarakerk toont foto’s van werk van deelnemers Kunstroute Algemeen 2 okt, 12:46