• Ferry Zandvliet
• Ferry Zandvliet Foto: aangeleverd

Ferry Zandvliet vertelt over leven na terroristische aanslag in Parijs

Algemeen 1.065 keer gelezen

CULEMBORG • Met als titel ‘Beter na Bataclan’ vertelt Ferry Zandvliet op 25 september in de Gelderlandfabriek in Culemborg over hoe één gebeurtenis waar hij getuige van was, zijn leven op de kop zette: de terroristische aanslag in Parijs.

Op 13 november 2015 speelt de Amerikaanse band Eagles Of Death Metal voor een met 1500 bezoekers uitverkochte Bataclan, zeg maar het Paradiso van de Franse hoofdstad. De dan 37-jarige fysiotherapeut Ferry Zandvliet is met drie vrienden onder de bezoekers als de zaal wordt bestormd door drie met kalasjnikovs gewapende terroristen. Die richten een waar bloedbad aan, met negentig dodelijke slachtoffers als gevolg. Elders in de stad vinden bij aanslagen nog veertig mensen de dood.

Dankbaarheid
Zandvliet overleeft het geweld, evenals zijn vrienden. De gebeurtenis werd een kantelpunt in zijn leven. Zoals hij zelf aangeeft was hij vaak een ‘ouwe zeikerd’, boos op zijn omgeving, zijn ouders en de wereld om hem heen. Na het verwerken van de aanslag maakte zijn boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving. Hij sloot vriendschap met de vader van een van de aanslagplegers. Hierover maakte hij een documentaire.

Ook beschreef hij zijn ervaringen in het boek Souvenirs, Beter na Bataclan. De afgelopen jaren heeft hij zijn persoonlijke verhaal naar een breder kader getrokken. Hij houdt motivatielezingen voor onder andere scholen, bedrijven en politie. Een verhaal over veerkracht en verbinding. Maar ook over tegenslag als uitdaging zien en streven naar de beste versie van jezelf.

De lezing is onderdeel van de serie Preek & Pint op ’t Pleintje in de Gelderlandfabriek. Elke maand een andere spreker en een ander thema. Centraal staat de zoektocht naar ‘zingeving’ in deze enerverende en soms ook verwarrende tijd. De lezing op 25 september begint om 16.00 uur. Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Wethouder Bijvoet moet zonnepaneel-huiswerk overdoen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Verwenochtend voor vrouwen met borstkanker in het Toon Hermans Huis Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks reikt het Groene Lintje 2022 uit Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Lions zamelen vreemd geld in Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
College: ‘Liever één ding goed doen, dan drie dingen half’ Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Automobiliste raakt stenen gevel Albert Heijn bij inparkeren Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Gerdo van Grootheest komt graag in aanmerking voor herbenoeming Algemeen 29 sep, 09:40
Afbeelding
Coalitie Culemborg: ‘Een prachtige historische binnenstad en energieneutraal. Het kan allebei’ Algemeen 28 sep, 20:16