Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Bijeenkomst Jayda CC over hoogsensitief persoon en autisme

Algemeen 1.721 keer gelezen

CULEMBORG • Zorgorganisatie Jayda CC organiseert op woensdag 21 september een bijeenkomst over HSP (hoogsensitief-persoon) en autisme. De organisatie, die ambulante begeleiding biedt aan jongeren en volwassenen in o.a. de regio’s Rivierenland en Zuid Oost Utrecht, nodigt iedere geïnteresseerde uit om deel te nemen aan deze interactieve bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats in het multifunctioneel wijkcentrum De Salaamander in Culemborg.

Anika Morsink, ambulant begeleider/coach van Jayda CC, vertelt over het brein van mensen die hoogsensitief zijn. Anika, zelf HSP-er, geeft aan dat mensen die hoogsensitief zijn informatie diepgaand verwerken. Dat stemmingen en emoties ineens kunnen omslaan. “Iemand met HSP kan met een heel goed gevoel een ruimte met veel mensen binnen stappen en zich na een paar minuten ineens niet goed meer voelen. Een gevoel van leegheid en somberte over zich heen krijgen en maar één ding willen: weg willen. HSP-ers zijn zeer sociaal en trekken zich terug (zo’n 70%) of zoeken juist naar sensatie (zo’n 30%) om prikkels beheersbaar te houden.”

Externe prikkels
Ambulant begeleider Romano Michielsen van Jayda CC vertelt en geeft op 21 september antwoord op vragen over autisme. “Mensen met autisme hebben moeite met externe prikkels, houden zich vast aan een enorme structuur en vinden het soms lastig of vermijden sociale contacten. Iemand met autisme kan zich al weken van te voren druk maken over een bijeenkomst waar hij/zij bij moet zijn. Dat levert stress en hoofdpijn op. In hun hoofd hebben zij vaak al exact beleefd hoe de bijeenkomst verloopt; maar uiteindelijk gaan ze vaak niet en melden zij zich af. Voor deze mensen waren de vele online bijeenkomsten tijdens corona een uitkomst.”

Overeenkomsten
Tijdens de interactieve bijeenkomst gaan Anika en Romano dieper in op HSP en autisme. Op de grote verschillen; maar  ook op de overeenkomsten die er zijn. “Daarnaast willen wij mensen meegeven hoe van zowel HSP als autisme je kracht gemaakt kan worden”, benadrukken Anika en Romano.

De bijeenkomst duurt van 19.00 tot ongeveer 22.00 uur en is voor iedereen –van geïnteresseerde tot zorgmedewerker- kosteloos toegankelijk. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@jayda-cc.nl of te bellen naar het kantoor van Jayda CC op 06-18223236.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 6 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 10 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10
Bloesem.
Ouderen uit Culemborg beleven 44e Bloesemtocht Nieuws 23 apr, 12:00