• Het mixteam van wv De Helling tijdens de zondagse training.
• Het mixteam van wv De Helling tijdens de zondagse training. Foto: Dick Aanen

Roeispektakel op de Lek met 35 sloepen

Algemeen 1.348 keer gelezen

CULEMBORG • Zaterdag komen 37 sloepen in actie tijdens de achtste editie van Respec op de Lek. Ook het organiserende wv Helling is met twee boten van de partij.

De deelnemende teams leggen ‘s morgens een parcours af heen-en-weer naar de veerpont in Beusichem over circa 11,3 kilometer. ‘s Middags is er nog een sprintrace van ruim vier kilometer. 

De eerste start is zaterdag om 11:00 uur. Om 14:00 uur start de sprint van 4 kilometer. Iedereen is welkom.

De organiserende vereniging vv De Helling ziet uit naar het evenement. De laatste editie werd gehouden in 2019. De wedstrijden in 2020 en 2021 gingen vanwege de corona niet door. “De deelnemende teams komen uit het hele land: van Ameland tot aan Maastricht en van Leeuwarden tot ergens in Zeeland en alles daar tussenin”, zegt organisator KarlHeinz van der Made. “We verwelkomen zo’n 300 sportievelingen.” Het ene mixteam gaat van start in de Vrouwe Elisabeth en het andere mixteam zal uitvaren met de Jan van Riebeeck. Ook het Rumptse sloeproeiteam Rechtachteruit is zaterdag in Culemborg van de partij

Kuikensloepen
Bij sloeproeiwedstrijden varen sommige teams nog rond in originele (gerestaureerde) reddingssloepen en whalers. De whalers werden heel vroeger gebruikt bij de walvisjacht. Van der Made: “De boten die wij gebruiken zijn Kuikensloepen, speciaal gemaakt voor wedstrijden. Zo’n kuikensloep weegt 700 kilo. Maar er komt zaterdag dus ook een sloep in actie van 2000 kilo. Wij noemen die heel liefkozend ‘het dikkertje’.”

Maar ondanks de verschillen in gewicht en ondanks het aantal roeiers per boot varen alle boten wel in dezelfde wedstrijd. KarlHeinz van der Made: “Net als bij de golfsport werken we met handicaps, zodat je de tijd van de ene boot kunt vergelijken met de tijd van een andere boot. Als een boot als snelste over de finish komt, wil dat nog niet zeggen dat ‘ie ook gewonnen heeft. Dat is soms verwarrend. Wat uiteindelijk gemeten wordt is het vermogen wat de roeiers leveren. De tijd wordt gebruikt om te kijken hoeveel vermogen een roeier geleverd heeft. De mensen in de boot bepalen het succes van de boot.” 

Beenkracht
De sport vergt flink wat kracht en uithoudingsvermogen. Bij het vlakroeien komt de kracht vooral uit de benen. Van der Made: “Ook bij sloeproeien gebruik je de beenkracht, maar het echte vermogen komt vanuit je bovenlichaam, je rug- en je buikspieren.” Sloeproeien is niet alleen een sport voor sterke beren, benadrukt Made. “Sloeproeien is vooral een heel technische sport. Mensen die voor de eerste keer in een boot stappen gebruiken vaak alleen hun armen. Maar dat houd je niet zo lang vol.”

De stuurman is heel belangrijk voor het realiseren van een snelle tijd: “Hij of zij bepaalt het ritme. De meeste winst behaal je door een goede techniek en door gelijk roeien. Zo’n ritje heen en weer naar Beusichem is vrij recht-toe recht-aan. Maar de manier waarop je rekening houdt met de stroming rondom krib, de boeien en de wind bepaalt heel sterk hoe vlot je door het water heengaat.”

Populair
Sloeproeien wordt populairder, zegt Van der Made. “Er komen steeds meer verenigingen. Vroeger had je in een weekend gemiddeld één wedstrijd. De laatste jaren kun je soms wel kiezen uit twee of drie wedstrijden. Hoe populair de wedstrijd is, kun je heel goed zien bij het afsluitende evenement in Muiden. Dan liggen er echt honderden sloepen in het water en staan er duizend mensen in de feesttent.”

Wv De Helling moet wel moeite doen om nieuwe jeugdleden te interesseren. “Want de gemiddeld leeftijd is toch wel 40-plus. Er komt wel nieuw bloed bij, maar er zou wel wat meer nieuw bloed mogen zijn.”

Sloeproeien is vooral een mooie sport, benadrukt Van der Made. “Weer of geen weer: je gaat het water van de Lek op en je roeit dwars door de natuur, aan beide kanten uitkijkend over de uiterwaarden, ‘s avonds beleef je de ondergaande zon. Dat is genieten. Maar ondertussen ben je met elkaar wel met een inspannende sport bezig. Na afloop drink je gezellig een biertje met elkaar.”

https://www.respecopdelek.nl/

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15
Afbeelding
Culemborgse Volksdansgroep Oriënt danst voor vijftigste keer voor Japanse toeristen Nieuws 16 apr, 20:18
Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 16 apr, 20:06