• Kateryna Tkachuk (l) en Anne van Luijtelaar (r) en aantal leerlingen van Lek en Linge trots op hoge opbrengst goededoelendag
• Kateryna Tkachuk (l) en Anne van Luijtelaar (r) en aantal leerlingen van Lek en Linge trots op hoge opbrengst goededoelendag Foto: William Hoogteijling

Goededoelendag Lek en Linge brengt zeker 15 duizend euro op

Algemeen 1.129 keer gelezen

CULEMBORG • Minstens 15 duizend euro. Dat is de opbrengst van de Goededoelendag van Lek en Linge in Culemborg. Het bedrag wordt verdeeld over drie bestemmingen: stichting Betuwe Wereldwijd, de Winnie Rust Foundation en Igugu Lebantu in Zuid-Afrika én giro 555, voor hulp aan Oekraïne.

Dat laatste doel is er bijgekomen sinds afgelopen maart de eerste gevluchte kinderen uit Oekraïne zich bij Lek en Linge meldden, verklaart docent Anne van Luijtelaar, betrokken bij Goededoelendag. “Een logische keuze, naast de projecten die we al langer ondersteunen. Het is trouwens fijn dat we na twee stille jaren, dit eindelijk weer voluit kunnen doen.”

Duizend leerlingen
Op een zonovergoten dag waren docenten en leerlingen in de weer op het buitenterrein van de vmbo-locatie en daarbuiten. Er waren talloze activiteiten: van tochten door de uiterwaarden tot vele rondjes op de atletiekbanen, van tafeltennismarathons tot streetdance, van foto’s-In-Ajax-tenues, kunst, beauty en henna tot aan een nacht-op-school. Veel leerlingen hadden een eigen sponsorprogramma om geld in te zamelen. In totaal deden zo’n duizend leerlingen aan de actiedag mee. Omdat nog niet alle acties zijn afgelopen, wordt de opbrengst hoger.

Intermediair
Kateryna Tkachuk, kortweg Kate, is ervan onder de indruk. De 25-jarige inwoonster van Mykolaiv, in het zuiden van Oekraïne, is in maart halsoverkop met haar moeder en veertienjarige zus gevlucht en woont nu in het Gelderse Rijswijk. Kort na haar komst kwam Kate met haar zus bij Lek en Linge en voor ze er erg in had, kreeg ze er een baan. Ze fungeert als intermediair tussen de school en de – inmiddels – twaalf leerlingen uit haar land, en hun ouders. “De school vroeg mij al snel te helpen, omdat ik Engels spreek en de leerlingen vaak niet. Het is geweldig wat Lek en Linge voor ons doet. Na de vakantie komen er meer kinderen, want het zingt rond dat dit een goede school is.”

Betrokken
Voor Kate, die een opleiding in de hr volgde en tot nu kantoorwerk deed in een babyzaak in haar woonplaats, is het werk een prima uitlaatklep in haar onzekere bestaan. “Het is goed om bezig te zijn en ik ben blij dat iets kan betekenen voor de leerlingen. En we hebben geregeld ‘Kate time’, dan gaan we met zijn allen film kijken of gamen.” Rondlopend op het veld naast de school, tussen de spelletjes en de fancy fair, erkent ze dat de Goededoelendag indruk op haar maakt. “Iedereen is zó betrokken. Het mooie is dat alle Oekraïense leerlingen hier ook aan meewerken. Plus een enkele ouder, de anderen moeten werken.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 16 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 20 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws gisteren
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10