• Corsoclub Culemborg bouwt aan corsowagen
• Corsoclub Culemborg bouwt aan corsowagen Foto: Martin Smaling (archieffoto)

Raadsfracties willen dat college op zoek gaat naar locatie voor Corsoclub Culemborg

30 jun, 07:46 Algemeen 442 keer gelezen

CULEMBORG • De Culemborgse raadsfracties van VVD, Culemborg van Nu, D66 en ChristenUnie willen dat het college op zoek gaat naar passende locatie voor de Corsoclub Culemborg. De stichting huurt momenteel nog een pand van de gemeente aan de Parallelweg West. Dat is echter nog maar van korte duur. Het terrein is al jaren geleden verkocht aan In den Eng Investment BV. De corsoclub moet het terrein uiterlijk 2022 schoon opleveren, zodat overdracht van de grond half december kan plaatsvinden.

De kosten voor nieuwbouw kunnen oplopen tot 175.000 euro. Het zou volgens de vier partijen mooi zijn als de gemeente een hal beschikbaar heeft, die kan worden verhuurd aan de Corsoclub. De jaarlijkse subsidie aan de Corsoclub moet volgens de vier partijen gelijk zijn aan de huur van de hal. 

Volgens de indieners van de motie is de Corsoclub Culemborg van groot belang. “Jaarlijks wordt Culemborg op de kaart gezet door deelname aan het Fruitcorso in Tiel”, zo schrijven ze in een toelichting. “De corsoclub is een plek waar techniek en creativiteit hand in hand gaan met elkaar.” Jaarlijks zijn honderd volwassenen en 25 jeugdigen actief met het bouwen van de corsowagen. “De bouw van de corsowagen verbindt deelnemers.”

Het bouwen van een corsowagen kost jaarlijks 25.000 tot 30.000 euro. De kosten worden elk jaar gesponsord door vele lokale bedrijven. Het bouwen van de corsowagen van ontwerp tot presentatie neemt ongeveer een jaar in beslag.  

Alternatieve locatie
Het college heeft al eerder aangegeven dat de gemeente de corsoclub zal ondersteunen bij het zoeken van een alternatieve locatie. “De corsoclub is tenslotte een belangrijk onderdeel van het immateriële erfgoed van onze stad en verdient dan ook passende steun van de gemeente”, zo meldt het nieuwe college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. “De verantwoordelijkheid en financiering voor het verplaatsen van de corsohal ligt echter bij de corsoclub. De gemeente ondersteunt hen bij het zoeken naar mogelijkheden.” Aan een eventuele gemeentelijke bijdrage moeten voorwaarden worden verbonden, zoals een eigen inspanning en gedeeltelijke financiering door de corsoclub

Parallelweg Oost
De meest geschikte locatie is een terrein van de gemeente aan de Parallelweg Oost. “Dit terrein biedt mogelijkheden voor de corsoclub om de huidige corsohal te verplaatsen of een nieuwe hal op dit terrein te bouwen, passend binnen de geldende regelgeving, ruimte en mogelijkheden op het terrein.” Er kan volgens b&w een tijdelijke omgevingsvergunning voor 10 jaar worden verleend. Een vergunning voor langere termijn is in eerste instantie niet mogelijk, omdat dit vraagt om een wijziging van de bestemming. “Daarnaast kent het terrein nog uitdagingen op het gebied van bodemverontreiniging en de aanleg van nutsvoorzieningen.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17