Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Financiële Rijksinjectie van 23 miljoen euro voor stationsomgeving Culemborg

27 jun, 19:42 Algemeen 1.727 keer gelezen

CULEMBORG • Het kabinet heeft donderdagbekend gemaakt de komende 10 jaar in totaal € 7,5 miljard beschikbaar te stellen voor het bereikbaar maken van nieuwe, grootschalige woningbouwlocaties in Nederland. Ook voor de Culemborgse stationsomgeving is dit goed nieuws. 

Het Rijk reserveert ruim 23 miljoen euro (exclusief BTW) als bijdrage aan een onderdoorgang voor langzaam verkeer bij het station, een centraal P+R gebouw aan de oostzijde en een nieuwe ontsluiting van de N320 om snel de P+R en de nieuwe woonwijk te kunnen bereiken.         

Om de toekomstige bijna 2.000 woningen in het Culemborgse stationsgebied goed bereikbaar te maken, zijn ook in Culemborg aanpassingen aan de infrastructuur nodig. De gemeente stelde samen met haar partners plannen hiervoor op en om deze te financieren, diende ze een aanvraag voor een subsidie in. Afgelopen donderdag bleek dat het Rijk potentie en noodzaak ziet in woningbouw in Culemborg. Daarom heeft het Rijk besloten om een bedrag van ruim 23 miljoen EURO (exclusief BTW) voor de regionale hub Culemborg te reserveren.

P+R en spooronderdoorgang
Deze subsidie van het Rijk is bedoeld voor de moeilijkst te realiseren onderdelen binnen het project stationsomgeving. Dat is ten eerste een gebouwde P+R. Deze moet de huidige verspreid liggende parkeerterreinen vervangen. Door parkeren in één gebouw te concentreren, hoeven bezoekers niet te zoeken naar een plek, hoeven ze niet meer langs de scholen en door woonstraten, zal er minder overlast zijn van parkeerders in de woonwijken en kunnen de vrijgekomen P+R terreinen straks worden ingezet voor woningbouw en groen.

Daarnaast is het geld bestemd voor een onderdoorgang bij het station. Deze verbindt de oost- en westzijde van de stad met elkaar. Hierdoor wordt het eenvoudig om op een veilige manier over en weer van de functies aan beide zijden van de stad gebruik te maken en wordt de nieuwe woonwijk in oost onderdeel van de stad. Het wordt ook een doorgaande fietsroute, die mogelijk aangesloten wordt op de fietsroute vanuit Parijsch. Dit betekent dat schoolgaande kinderen niet meer over het drukke kruispunt bij de Tunnelweg hoeven.

‘Ambities werkelijkheid maken’
Wethouder Monica Wichgers: “De reservering die het Rijk heeft gemaakt om de infrastructuur in Culemborg te verbeteren, is een belangrijke stap om onze ambities in de stationsomgeving werkelijkheid te maken. Het is vanzelfsprekend dat we erg trots zijn dat het Rijk onze plannen zo waardeert en erkent.”

bron: persbericht gemeente Culemborg 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17