Afbeelding

Culemborgse raad wil plan om verontreinigende overstorten te stoppen

24 jun, 07:57 Algemeen 584 keer gelezen

CULEMBORG • Culemborg moet zo snel mogelijk worden verlost van situaties waarbij vies rioolwater via zogenaamde overstorten in het oppervlaktewater terechtkomen.

Zodra er ambtelijke capaciteit beschikbaar is moet het college gaan werken aan een (meerjaren)plan om de kans op overstorten terug te brengen. Het mag nog hooguit eens in de tien jaar voorkomen. 

De raad ging donderdagavond met grote meerderheid akkoord met een motie van VVD, Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid. In grote delen van Culemborg is het regenwater en het rioolwater niet gescheiden. Bij hoosbuien wordt het riool overbelast. Daardoor is er een reële kans dat het vieze water uit de riool via een overstort in het oppervlaktewater terechtkomt. 

Dit heeft volgens de indieners van de motie ernstige gevolgen. “Het leidt lokaal tot grote vissterfte vanwege vervuiling en zuurstofgebrek.” Bovendien kunnen er resten van medicijnen en anticonceptie terecht komen in het oppervlaktewater, wat invloed kan hebben op het natuurlijk gedrag van (wilde) dieren. Volgens de indieners van de motie gaat de waterkwaliteit na een overstort langdurig achteruit. 

Bezetting
In een eerste reactie werd de motie ontraden door de nieuwbakken wethouder Daphne Bijvoet (D66). “In de huidige plannen is niet voorzien om de overstorten te beëindigen.” Ze wees er wel op dat er budget is om het regenwater af te koppelen van het riool. “Daardoor zal de overstort in frequentie en volume afnemen.” Maar zo voegde ze eraan toe: “Met de huidige bezetting (van het ambtelijk apparaat, red.) is het niet mogelijk om het plan op te stellen.”

Ontsteltenis
VVD-fractievoorzitter Han Braam reageerde met grote ontsteltenis. “We hebben hier te maken met een wezenlijk gezondheidsrisico. Er treedt aantoonbare dierensterfte op. En u zegt dat het niet voorzien is in uw plan. U accepteert daarmee dat wij de kans lopen dat het om de zoveel tijd nog een keer gebeurt.” Volgens Braam is er sprake van een noodsituatie. Tegenover de wethouder: “Waarom acteert u niet gewoon?”

Tijdens een korte schorsing gingen de indieners van de motie in overleg met de wethouder. Dat pakte goed uit. In de uitspraak (dictum) van de motie is de kleine zinsnede ‘zodra er capaciteit is’ toegevoegd. Negentien van de twintig aanwezige raadsleden stemden voor. Alleen ChristenUnie was tegen. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17