• Wethouder Monica Wichgers overhandigt een taart aan Bas - eerste gebruiker glasvezel buitengebied Culemborg -
• Wethouder Monica Wichgers overhandigt een taart aan Bas - eerste gebruiker glasvezel buitengebied Culemborg - Foto: Raphael Drent

Eerste glasvezelaansluiting gerealiseerd in buitengebied Culemborg

Algemeen 669 keer gelezen

CULEMBORG • UBRivierenland heeft de eerste glasvezelaansluitingen gerealiseerd in het buitengebied van Culemborg. Wethouder Monica Wichgers vierde dit heugelijke moment met een feestelijke traktatie aan Bas, één van de gelukkige bewoners. 

UBRivierenland  is een samenwerkingsorganisatie die zorgt voor snel internet in zeven gemeenten in de regio Rivierenland. In januari 2020 is UBR gestart met de aanleg van glasvezel voor de inwoners in de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. In Culemborg hebben ruim 300 bewoners in het buitengebied aangegeven dat zij graag een glasvezelaansluiting willen.

Bas woont in het buitengebied van Culemborg en is maar wat blij met de glasvelaansluiting. Ook voor zijn vrouw Nadya en 3 dochters was het gebruik van een goede internetvoorziening via Digitenne van de KPN vaak problematisch. Voor de aanleg was Bas bezorgd dat door de graafwerkzaamheden zijn tuin overhoop zou worden gehaald. Die vrees bleek niet terecht. De glasvezelkabel was binnen een mum van tijd aangelegd en aangesloten.

Glasvezel heeft veel voordelen
Wethouder Monica Wichgers, tevens lid van het bestuur van de UBRivierenland is groot voorstander van glasvezel. In totaliteit heeft meer dan 80% van de 8.880 adressen in het buitengebied van de zeven gemeenten zich aangemeld voor glasvezel. In Culemborg moeten van de 300 adressen in het buitengebied nog zo’n 43 woningen van glasvezel worden voorzien. Deze adressen liggen in de dijkzone of aan de provinciale weg N833 die momenteel in reconstructie is. Naar verwachting is de reconstructie over een paar maanden gereed en kunnen de graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel daar worden gestart. Alle bewoners van de 43 adressen ontvangen te zijner tijd een brief waarin staat aangegeven op welke termijn zij de huisaansluiting kunnen verwachten.

Uniek project
De zeven gemeenten vinden dat iedere inwoner recht heeft op snel internet. Daarom zijn de gemeenten in 2014 het initiatief gestart voor realisatie van een glasvezelnetwerk voor 8.880 adressen in de buitengebieden van Rivierenland. Nu, bijna acht jaar later, zijn al meer dan 3600 adressen aangesloten op het netwerk. Doel is om in 2022 90% van het netwerk gerealiseerd te hebben.

Als eerste regio in Nederland en Europa realiseren de zeven gemeenten het glasvezelnetwerk zelf, via het zogeheten overheidsmodel. Hiervoor hebben zij toestemming gekregen van de Europese Commissie. Om dit te kunnen doen, hebben ze samen de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht. UBRivierenland is en blijft eigenaar van het netwerk.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10
Bloesem.
Ouderen uit Culemborg beleven 44e Bloesemtocht Nieuws 23 apr, 12:00
• Martin van Weelden en Hennie van den Boogert.
Strijd tegen windpark gaat door: 'Wij willen gezondheid niet op het spel zetten' Nieuws 23 apr, 10:34
• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 23 apr, 09:00
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 23 apr, 07:00
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26