• Overhandiging van de kasten aan wethouder Daphne Bijvoet.
• Overhandiging van de kasten aan wethouder Daphne Bijvoet. Foto: aangeleverd

Jongeren aan de slag voor vleermuisvriendelijk Culemborg

23 jun, 15:09 Algemeen 266 keer gelezen

CULEMBORG • Rondom de Honddijker Theetuin werden vandaag veertien nieuwe vleermuiskasten opgehangen. Wethouder Daphne Bijvoet woont het feestelijke moment bij, net als de makers van de kasten: leerlingen van het Culemborgse VMBO Lek en Linge. Onder leiding van IVN Natuureducatie vormden zij deze week een Jongeren Adviesbureau rondom het thema vleermuizen.

In Nederland vinden vleermuizen steeds moeilijker een slaapplek. Hoe komt dat en wat kunnen we daaraan doen? Die twee vragen werden deze week beantwoord door leerlingen van het Lek en Linge te Culemborg. Het onderwerp werd in theorie én praktijk aangepakt.

Onderzoek
Om vleermuizen te kunnen helpen moet men eerst meer weten over deze diersoort. De leerlingen zijn deze week gestart met onderzoek. Door het maken van een biodiversiteitsweb ontdekten ze dat al het leven met elkaar verbonden is. Als het met één soort slecht gaat, raakt het natuurlijk systeem uit balans. Een vleermuisexpert vertelde welke gevolgen dat heeft voor de vleermuis en wat wij daar als mensen aan kunnen doen.

Eén van de manieren om vleermuizen te helpen, is het bieden van meer slaapplekken. Daarom gingen de handen uit de mouwen in de Stadswerkplaats, waar elke leerling een nieuwe vleermuiskast maakte. In en rond de Honddijker Theetuin hebben al die kasten een mooie plek gekregen.

Ideeën gepresenteerd
Donderdag 23 juni nam wethouder Daphne Bijvoet (D66) de kasten namens gemeente Culemborg in ontvangst. Ze kreeg een rondleiding langs de Jongeren Adviesbureaus, die elk een informatieposter presenteerden over de vleermuissoorten die hier in de buurt voorkomen.
De wethouder noemde het geweldig dat de jongeren door zélf aan de slag te gaan, zoveel geleerd hebben over vleermuizen. “Dan leer je veel beter dan uit een boek!” De jongeren gaven advies over hoe de gemeente en de inwoners de vleermuizen kunnen helpen: minder verlichting aan ’s nachts en investeren in extra biodiversiteit. En natuurlijk: vleermuiskasten ophangen!

Het project werd ondersteund door Provincie Gelderland, gemeente Culemborg, NME Culemborg, de Honddijker Theetuin en de Fruitmotor.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17