Pauwoogpijlstaart.
Pauwoogpijlstaart. (Foto: Jurriën van Deijk)

Nachtvlinders kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De 18e Nationale Nachtvlindernacht (NaNaNa) van De Vlinderstichting wordt op vrijdagavond 1 en zaterdagavond 2 juli gehouden. Verspreid door het hele land zullen dan excursies plaatsvinden, waaronder ook in Culemborg. Daarbij worden nachtvlinders gelokt met een felle lamp of met een zoet stroopje, waarna ze rustig kunnen worden bekeken. Er is veel moois te zien, want juli is voor veel soorten dé nachtvlindermaand.


Het is wel even geduld hebben, want de zon gaat pas iets na tienen onder en daarna verschijnen de nachtvlinders. Er kunnen dan wel meer dan zevenhonderd soorten worden gezien. Soorten als de huismoeder, grijze stipspanner, gewone worteluil, gewone stofuil en graswortelvlinder, gewone grasmot, bonte brandnetelbladroller, gevlamde bladroller, grote appelbladroller en de zilverstreep- en bleke grasmot zullen veel worden waargenomen.

Meedoen?
Nieuwsgierig geworden naar deze vlinders met hun wonderlijke namen? Vanaf 22:30 uur staat er een felle lamp met een laken ervoor om nachtvlinders te lokken in de Zump (linker ingang Pijlkruid). Ook zijn er bomen ingesmeerd met een heerlijke, mierzoete en alcoholhoudende stroop en daar komen, als het goed is, weer andere nachtvlinders op af dan op het laken. De avond duurt tot middernacht.

Een van de doelen van de Nationale Nachtvlindernacht is het tegelijkertijd verzamelen van nachtvlinderwaarnemingen op heel veel verschillende plekken in het land. Waarnemingen doorgeven kan via www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten