Afbeelding
Foto: Aangeleverd
Ingezonden mededeling

Waarom blijven we zo graag thuis wonen?

Algemeen 297 keer gelezen

Het behouden van de zelfstandigheid, de prettige buurt en de fijne herinneringen: het zijn voor mensen belangrijke redenen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. We zijn gehecht aan onze vertrouwde omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Koninklijke Otolift Trapliften. 

Waarom willen we zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Veel mensen hebben daar meerdere redenen voor, blijkt uit onderzoek van Otolift. Ruim driekwart van de 55- en 75-plussers wil niet verhuizen. Liefst 35 procent van de respondenten geeft aan dat het behouden van de zelfstandigheid de belangrijkste reden is. Daarna volgen de prettige buurt en de warme herinneringen aan het huis als motivaties om af te zien van een verhuizing.

Aantal senioren stijgt
Culemborg telde op 1 januari 2021 ruim 5.500 inwoners van 65 jaar of ouder. Dat is een kleine 19 procent van het totaal, een fractie lager dan het landelijke gemiddelde van 19,8 procent. Net als in de rest van Nederland zal het aandeel 65-plussers ook in Culemborg en omgeving de komende decennia blijven groeien. De verwachting is dat rond het jaar 2040 ongeveer een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder is. Die vergrijzing heeft gevolgen voor onze samenleving. Er zal meer aanspraak op zorg worden gedaan, waardoor de totale zorgkosten stijgen. Meer woningen moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat senioren toch in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

Huis toekomstproof
Er zijn in Nederland inmiddels tal van gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegespitst op het toekomstproof maken van woningen. Wie voldoende ruimte heeft in huis kan ervoor kiezen om een slaapkamer en badkamer te realiseren op de begane grond. Maar naast voldoende ruimte in huis, is voor een verbouwing ook voldoende financiële ruimte nodig. Een traplift kan een beter betaalbaar alternatief zijn. Voor de montage van een traplift is geen ingrijpende verbouwing nodig. Voor wie helemaal scherp op de prijs let, kan de aanschaf van een tweedehands traplift een geschikte oplossing zijn. Een rollator, wandbeugels of een sta-op-hulp zijn slechts enkele andere voorbeelden van hulpmiddelen die het voor ouderen mogelijk maken om thuis te blijven wonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 24 apr, 10:54