Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Praktisch Verkeersexamen voor de leerlingen groep 7/8

Algemeen 553 keer gelezen

CULEMBORG • Onlangs vond het Praktisch Verkeersexamen voor de leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen in Culemborg plaats. Op de foto staan de leerlingen in de rij in afwachting om te kunnen starten.

Van de 342 deelnemers aan het fietsverkeersexamen voor basisschoolleerlingen zijn 335 deelnemers geslaagd. Alle zeven gezakten kwamen langs slechts twee van de twaalf controleposten langs de route. 

“Leerlingen die zo ernstig van de route afwijken, moeten we helaas laten zakken”, zegt Jan Jansen van de Fietsersbond Culemborg.

De Fietsersbond organiseert sinds jaar en dag in Culemborg de fietsverkeersexamens voor scholieren, met de gemeente in een ondersteunende rol. Opvallend in de uitslag dit jaar was dat er heel weinig deelnemers waren met nul fouten. 

“Dat is vreemd, want de route is hetzelfde en er waren geen bijzondere omstandigheden. Ik moet de cijfers van afgelopen vrijdag nog diepgaand vergelijken met cijfers uit voorgaande jaren. Misschien dat ik dan iets wijzer wordt over de oorzaken. Voorlopig lijkt het er op dat de lichting van dit jaar er een beetje met de pet naar heeft gegooid”, lacht Jansen.

Het startsein voor het verkeersexamen werd ’s ochtends om half negen gegeven door de kersverse nieuwe verkeerswethouder van Culemborg, Monica Wichgers. “Mijn eerste officiële daad in mijn nieuwe functie”, zei Wichgers. 

Jansen van de Fietsersbond heeft mede hierdoor hoge verwachtingen van wethouder Wichgers dat ze stevig gaat inzetten op meer en betere fietsinfrastructuur. 

“Culemborg is ernstig toe aan een inhaalslag op gebied van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Dat haar eerste daad de aftrap bij ons was, geeft goede hoop dat ze fietsveiligheid de komende vier jaar een hoge prioriteit gaat geven’’.

Nog een aardigheidje: opvallend veel leerlingen meldden bij terugkeer na hun rondje dat ze “de burgemeester hadden zien fietsen”. Gerdo van Grootheest verplaatst zich sinds zijn aantreden binnen de stad vrijwel altijd met de fiets. 

De jeugdige burgemeesterspotters vonden het leuk dat Van Grootheest vrijdagochtend naar iedereen die hem begroette vrolijk terug zwaaide. “Maar hij vergat zijn hand uit te steken toen hij afsloeg”, mocht de Fietsersbond uit diverse monden optekenen.


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 19 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00