Afbeelding
Ingezonden mededeling

Schoorsteen vegen: hoe vaak en wanneer?

Algemeen 463 keer gelezen

Heb jij thuis een houtkachel of een open haard? Dan weet je als geen ander hoe fijn het is om te genieten van een mooi romantisch haardvuur. Ook bespaar je zo gemakkelijk op stookkosten van de cv-ketel. Maar je moet er wel voor zorgen dat je de schoorsteen goed onderhoudt. Een schone schoorsteen is namelijk belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. 

Weet je niet precies hoe vaak en wanneer je de schoorsteen moet vegen? In dit artikel leggen wij je het allemaal uit, van het juiste schoonmaakmoment tot het afsluiten van een verzekering voor woondiensten, zodat jij zorgeloos kunt genieten van heerlijk warm huis.

Dit zijn de voordelen

Het kan soms van levensbelang zijn dat het rookkanaal goed onderhouden is. Wanneer de schoorsteen niet goed schoon is kunnen er namelijk giftige stoffen vrijkomen tijdens de verbranding, die hierna in jouw woning terecht komen. Doordat je deze stoffen inademt belanden ze vervolgens in je longen en kun je een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen. Daarom is regelmatig schoorsteen vegen heel belangrijk.

Door de verbranding van hout kan er ook fijnstof vrijkomen in de buitenlucht. Zeker wanneer het rookkanaal niet schoon is, heb je een grotere kans op een slechte verbranding en dus meer fijnstof. Dit is niet goed voor het milieu. Ook is een slechte verbranding niet goed voor jouw portemonnee, omdat je zo meer hout verbruikt tegen minder warmte. Een goed onderhouden schoorsteen is op die manier dus beter voor het milieu én voor je portemonnee!

Hoe vaak

Je kunt de schoorsteen het beste één keer per jaar grondig schoonmaken. Gebruik je de houtkachel of open haard ook in de zomer? Maak de schoorsteen dan tweemaal per jaar schoon. Durf je het niet aan om zelf het dak op te gaan? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in. Op die manier weet je zeker dat het rookkanaal helemaal goed is schoongemaakt. Ook voert een schoorsteenveger altijd een extra controle uit om te zien of er geen blokkades in de schoorsteen zitten, of dat er bijvoorbeeld iets moet worden gerepareerd.

Het beste moment

Het beste moment om de schoorsteen te vegen is in het voorjaar of in de zomer. Tijdens de zomermaanden gebruik je de houtkachel of open haard minder en kan het rookkanaal tot rust komen. Dit is dus het perfecte moment om het rookkanaal goed schoon te vegen. Komt er plotseling erg veel rook uit jouw kachel of open haard staat? Dan kan dit duiden op een verstopt rookkanaal. In dat geval is het slim om de schoorsteen per direct te vegen, zodat je problemen met de schoorsteen voorkomt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 5 uur geleden
Afbeelding
Europese topkandidaat komt naar Culemborg Nieuws 9 uur geleden
• Rogier Pattasina is één van de noeste werkers.
Noeste arbeid in Moluks gebouw voor de officiële opening van 6 juli Nieuws 10 uur geleden
• Kasteeltuin met het kanon.
Culemborgs Kasteel als strijdtoneel, vrijwilligers vertellen over Culemborgse en Gelderse twisten Nieuws 17 uur geleden
• FC Utrecht stadion.
Internationaal toernooi voor onder 13-teams Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Culemborg verwelkomt 30.000ste inwoner Nieuws 15 apr, 18:24
• De razendsnelle Mike van 't Zand (Hedel) ontwijkt een tackle en zal de 2 - 2 maken.
Hedel vrijwel zeker van titel na zege op BZS Sport 15 apr, 06:09
• Enthousiaste belangstelling, als de roede eruit uitgetild wordt..
Restauratie Johannamolen begonnen met verwijderen roeden Nieuws 14 apr, 07:25