<p>Het ondertekenen van het contact door Antoon Wesselink (l), Pierre Saraber en Ditty van der Zaag.</p>

Het ondertekenen van het contact door Antoon Wesselink (l), Pierre Saraber en Ditty van der Zaag.

(Foto: Cees Hoogteyling)

Stichting Present en Kleurrijk Wonen leggen vast hoe ze kwetsbare huurders willen steunen

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Vorige week werd door Pierre Saraber van Kleurrijk Wonen en de voorzitter en secretaris van Stichting Present, de heer Antoon Wesselink en mevrouw Ditty van der Zaag, een verdere stap gezet in het samenwerken van de twee partijen. Gezien de goede samenwerking die er al geruime tijd is tussen Kleurrijk Wonen en Present, werd er een samenwerkingsconvenant opgesteld en ondertekend.


Stichting Present is in Culemborg geen onbekende meer. Het is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Voorzitter Antoon Wesselink vertelt daarover: “Wij zijn ervan overtuigd dat mensen graag bereid zijn om zich in te zetten voor anderen, als die dat nodig hebben. Mensen willen wel een ander helpen, maar hoe kom je te weten wie het zijn die de hulp daadwerkelijk nodig hebben? Wij als Stichting Present proberen die brug te zijn om nood en hulp bijeen te brengen. Onze thuisbasis is Culemborg, maar dat wil niet zeggen dat we geen mensen helpen uit Geldermalsen of Buren. Dat doen we nu al en dat willen we blijven doen als team en bestuur. We zijn een totale vrijwilligersorganisatie en worden in leven gehouden door giften van mensen die ons werk ondersteunen en subsidies van gemeenten, kerken en instellingen waarvoor we diensten verrichten.”

Kleurrijk Wonen
Kleurrijk Wonen is zo’n instelling die Present hoog in het vaandel heeft staan. Pierre Saraber vertelt daar graag meer over: “Wij hebben een groot bestand van mensen waar we een betrekking mee hebben. Dat kunnen huurders van woningen zijn of instellingen die iets van ons huren. Je weet nooit vooraf waarmee we te maken hebben. Van ons wordt dan in veel gevallen verwacht dat we een oplossing hebben. Waar we kunnen, proberen we te helpen. We hebben door de problemen waar we tegenaan zijn gelopen de hulp van Present al meerdere malen ingeroepen. En met succes. We komen mensen tegen die even hulp nodig hebben, of een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dan zien ze het vaak weer helemaal zitten.”

Afstemming
In de praktijk verandert er weinig door het zetten van de handtekeningen. “Door die samenwerking meer duidelijkheid te geven en zodat beide partijen weten wat ze aan elkaar hebben, vonden we nodig dit toch in een overeenkomst vast te leggen. Zo werken we samen om praktische projecten te realiseren. We weten nu beiden waar we aan toe zijn. Voor ons heeft het een meerwaarde. Een complexe situatie van de huurders vraagt om zorgvuldigheid en afstemming met de hulpverlening. De problemen zijn van uiteenlopende aard. De preventieve en constructieve manier van werken, kan veel escalaties voorkomen”, legt Saraber uit.

Werken met jongeren
Present werkt veel met jongeren. Ook zij willen zich tegenwoordig graag inzetten voor een maatschappelijk doel. Ze zijn erbij gebaat als ze zich ergens bij kunnen aansluiten. Daarom is Present blij met de jongeren.

Secretaris Ditty van der Zaag: “Het is niet zo dat wij dit als bestuur allemaal regelen. Wij hebben een coördinator in vaste dienst. Zij zorgt voor een juiste koppeling van vraag en aanbod. Vrijwilligers hebben we natuurlijk nooit genoeg. De gebondenheid voor langere tijd, daar wordt vaak tegen opgezien. Want laten we duidelijk zijn: vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Voor jonge vrijwilligers is het fijn te kunnen werken aan projecten. Wij zijn blij dat er steeds meer instellingen zijn die ons werk steunen en het financieel mogelijk maken, dat we vrijwilligers ook iets kunnen geven en dat is vooral voor de jongeren mooi meegenomen. Jongeren komen met ouderen in gesprek. Ze worden bij ons gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen, terwijl ze ook iets doen voor de samenleving. Het kan voor hen een interessante en leerzame tijd zijn.”

Present Culemborg biedt de jeugd een traineeship. Daarin staat de combinatie van leren en werken centraal. 

Meer informatie: www.stichtingpresent.nl/culemborg/westbetuwe

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten