Afbeelding
Foto: aangeleverd

Regenboogconferentie voor scholieren groot succes

Algemeen 826 keer gelezen

CULEMBORG • De eerste regenboogconferentie voor scholieren is een groot succes geworden. De conferentie werd 19 mei gehouden in de aula van Lek en Linge in Culemborg, waar leerlingen en docenten van negen scholen zich over uiteenlopende thema’s bogen rondom seksuele voorkeur, genderidentiteit en acceptatie. De organisatie is voor een groot deel gedaan door de leerlingen zelf.

Als aan het begin van de middag het programma is afgelopen, blikken Sabine Verheul en Charlotte Kuipers, allebei 17 jaar en leerling klas 5 tweetalig vwo, tevreden terug. ,,Er heerste een heel open sfeer’’, stelt Sabine. “Het ging er sociaal aan toe. Niet gek, iedereen zit in hetzelfde schuitje.” Over wat ze die ochtend heeft geleerd, zegt Charlotte: “Ik weet nu beter hoe je moet omgaan met homofobie en andere negatieve uitingen.”

GSA-commissie

Sabine en Charlotte vullen samen het voorzitterschap in van de GSA-commissie van Lek en Linge. GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance, een verbond tussen alle denkbare seksuele oriëntaties, sekses, genderidentiteiten en -expressies. Samen met de andere commissieleden en met ondersteuning van docenten Anne van Luijtelaar en Michiel Dissel hebben ze deze dag opgetuigd. ,,Op school is nu sinds een jaar of drie actief aandacht voor GSA’’, vertelt Anne. “Het begon met een paarse vrijdag waarop veel leerlingen speciale armbandjes droegen en er regenboogboeken in de mediatheek kwamen. Daar kregen we verrassend veel respons op en zo heeft het geleidelijk vorm gekregen.”

Vooruitgang
De vooruitgang is duidelijk merkbaar, constateert Michiel: ,,Tien jaar geleden zag je in de tweede klas niemand die uit de kast kwam, tegenwoordig gebeurt dat wel’’. Anne vult aan: “Kinderen voelen zich hier vrijer om dit met anderen te delen. Dat zag je ook op de conferentie, waar leerlingen aan deelnamen die thuis nog niet uit de kast waren gekomen.” Maar, werpt ze meteen tegen, het is nog lang niet allemaal vanzelfsprekend: “Als iemand niet snel genoeg is met gym, wordt ie nog steeds uitgescholden voor homo. Er valt nog genoeg te verbeteren.”

Pronoun
Dat wordt onderschreven door Sabine en Charlotte. ,,Ik zou bijvoorbeeld willen dat leerlingen in de brugklas al wordt geleerd wat ‘pronoun’ is en wat dat voor een aantal mensen betekent,’’ laat Sabine weten. Pronoun is de wijze waarop iemand het liefst wordt aangesproken: hem, hij, haar, zij of hen. Sabine, die zich queer noemt en op meiden valt, prefereert ‘zij en haar’. Charlotte maakt het niets uit: ,,Noem mij zoals je wilt’’. Wat zíj weer wel een thema vindt is dat er genderneutrale kleedkamers komen.

Succes
De 65 leerlingen, van collega-school KWC maar ook uit Geldermalsen, Wijchen, Velp, Amstelveen, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht, deden workshops, kregen een interactieve voorstelling Queer Stories en netwerkten volop. Michiel: “Eén workshopleidster stond in de file, maar toen ik het lokaal in kwam was de groep al enthousiast zelf aan de slag gegaan.” Wat de docenten aangaat, smaakt dit succes naar meer. ,,Nu al hebben we ideeën hoe sommige dingen beter kunnen’’, lacht Anne. Michiel voegt eraan toe: “We hopen dat dit zo veel losmaakt, dat scholen volgend jaar staan te dringen om zich in te schrijven.”

Voor Sabine en Charlotte was het werk nog niet af. Later in de middag werden ze verwacht in de Gelderlandfabriek, waar een regenboogconferentie plaatsvond op initiatief van Provincie Gelderland, het Regenboog-platform Gelderland-Zuid en gastgemeente Culemborg. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15