• Japanse Duizendknoop
• Japanse Duizendknoop Foto: aangeleverd

Culemborg brengt groeiplaatsen exoten in kaart

22 mei, 12:38 Algemeen 634 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg gaat bestaande en nieuwe groeiplaatsen van zogenaamde invasieve exoten nauwlettend in kaart brengen. Verspreiding moet worden voorkomen en het liefst moeten deze ongewenste planten worden bestreden. De gemeentelijke aanpak zal zich vooral richten op voorlichting aan bewoners.

Invasieve exoten zijn planten en diersoorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen en die vaak ook problemen veroorzaken. Momenteel gaat het in Culemborg om soorten die zich snel verspreiden, zoals de Japanse duizendknoop, de Reuzenberenklauw en de Reuzenbalsemien. 

De Japanse duizendknoop kan zich zeer snel uitbreiden, meestal ten koste van inheemse vegetatie. Ook de Reuzenberenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij aanraking door mensen (en dieren) tot brandwonden kunnen leiden. De Reuzenbalsemien kan zich sterk uitbreiden en daardoor andere inheemse soorten verdringen. 

Met de wijkbeheerders zijn de (bekende) locaties waar de invasieve soorten zich bevinden in beeld gebracht. “Op dit moment lijkt de verspreiding van de invasieve soorten binnen Culemborg beperkt”, schrijft de gemeente in een informatienotitie. “Met een goede monitoring kan bepaald worden of dit daadwerkelijk het geval is.”

Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop komt op een aantal locaties in Culemborg voor, maar lijkt zich de afgelopen jaren zich niet verder te verspreiden. “Op dit moment zijn er namelijk geen goede mogelijkheden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. We zetten dus vooral in op beheersing.” Mochten er in de toekomst goede (betaalbare) technieken beschikbaar komen voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop, dan wordt onderzocht of deze ook toepasbaar zijn voor Culemborg.”

Voor de bestrijding van de Reuzenberenklauw is een speciale berenklauwbrigade actief. De groep vrijwilligers knip op diverse plekken de zaadknoppen uit de Reuzenberenklauw. Dat gebeurt onder andere in de Kasteeltuin, de Plantage en langs de Lange Dreef. Zo wordt verspreiding van de plant voorkomen. 

Reuzenbalsemien
De verspreiding van de Reuzenbalsemien is nog vrij beperkt in Culemborg. “Daarnaast is de plan relatief makkelijk te bestrijden door deze (structureel) uit te trekken. Er wordt ingezet op volledige bestrijding van de plan in de openbare ruimte door middel van het uittrekken van de plan.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17
Afbeelding
Zeer grote brand in Beesd onder controle UPDATE met video’s 29 jul, 00:36
Afbeelding
Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt 2022 in teken van ‘Fris en fruitig’ Algemeen 28 jul, 11:50
Afbeelding
Vier aanraders als je wilt kamperen in Europa ingezonden mededeling 28 jul, 08:58