• Japanse Duizendknoop
• Japanse Duizendknoop Foto: aangeleverd

Culemborg brengt groeiplaatsen exoten in kaart

Algemeen 1.482 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg gaat bestaande en nieuwe groeiplaatsen van zogenaamde invasieve exoten nauwlettend in kaart brengen. Verspreiding moet worden voorkomen en het liefst moeten deze ongewenste planten worden bestreden. De gemeentelijke aanpak zal zich vooral richten op voorlichting aan bewoners.

Invasieve exoten zijn planten en diersoorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen en die vaak ook problemen veroorzaken. Momenteel gaat het in Culemborg om soorten die zich snel verspreiden, zoals de Japanse duizendknoop, de Reuzenberenklauw en de Reuzenbalsemien. 

De Japanse duizendknoop kan zich zeer snel uitbreiden, meestal ten koste van inheemse vegetatie. Ook de Reuzenberenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij aanraking door mensen (en dieren) tot brandwonden kunnen leiden. De Reuzenbalsemien kan zich sterk uitbreiden en daardoor andere inheemse soorten verdringen. 

Met de wijkbeheerders zijn de (bekende) locaties waar de invasieve soorten zich bevinden in beeld gebracht. “Op dit moment lijkt de verspreiding van de invasieve soorten binnen Culemborg beperkt”, schrijft de gemeente in een informatienotitie. “Met een goede monitoring kan bepaald worden of dit daadwerkelijk het geval is.”

Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop komt op een aantal locaties in Culemborg voor, maar lijkt zich de afgelopen jaren zich niet verder te verspreiden. “Op dit moment zijn er namelijk geen goede mogelijkheden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. We zetten dus vooral in op beheersing.” Mochten er in de toekomst goede (betaalbare) technieken beschikbaar komen voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop, dan wordt onderzocht of deze ook toepasbaar zijn voor Culemborg.”

Voor de bestrijding van de Reuzenberenklauw is een speciale berenklauwbrigade actief. De groep vrijwilligers knip op diverse plekken de zaadknoppen uit de Reuzenberenklauw. Dat gebeurt onder andere in de Kasteeltuin, de Plantage en langs de Lange Dreef. Zo wordt verspreiding van de plant voorkomen. 

Reuzenbalsemien
De verspreiding van de Reuzenbalsemien is nog vrij beperkt in Culemborg. “Daarnaast is de plan relatief makkelijk te bestrijden door deze (structureel) uit te trekken. Er wordt ingezet op volledige bestrijding van de plan in de openbare ruimte door middel van het uittrekken van de plan.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 7 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 gisteren
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00