Foto: aangeleverd

Speuren naar levensverhalen in Elisabeth Weeshuis Museum

  •   keer gelezen

CULEMBORG • In juni start een bijzonder project bij het Elisabeth Weeshuis Museum. De nieuwe Werkgroep ‘Wij waren wees’ duikt de archieven in en gaat speuren naar de levensverhalen van 52 Culemborgse weeskinderen. Speurneuzen, amateur historici en iedereen die het leven van een weeskind met aandachtig onderzoek wil adopteren is welkom om mee te doen.

Van de in totaal 700 weeskinderen die in het weeshuis opgroeiden is soms niet meer bekend dan hun naam en een korte notitie. “Dat moet anders, die kinderen verdienen een verhaal”, stelt directeur Leonieke Terlouw. Wie waren deze weeskinderen? Is er meer te vinden over hun levens in het weeshuis en wat is er van hen geworden na het vertrek?


De Werkgroep ‘Wij waren wees’ gaat samen met museummedewerkers aan de slag om antwoorden te vinden. In (digitale) archieven, of misschien zelfs via een familielid van een oud wees. De gevonden informatie wordt in samenwerking opgeschreven. Portretten worden ingekleurd en waar een foto ontbreekt zal een kunstenaar aan de hand van het verhaal een portret maken. “Zo wordt geschiedenis tastbaar en invoelbaar”.

De Werkgroep is onderdeel van het nieuwe themajaar ‘Wij waren wees, wie ben jij?’ - van september 2022 tot september 2023 een jaar vol bijzondere activiteiten rond het thema identiteit. Met de uitkomst van de Werkgroep krijgen 52 weeskinderen hun identiteit terug. Voor elke week van het jaar een verhaal en een gezicht. Interesse om ook mee te helpen? Werkgroep ‘Wij waren wees’ heeft drie startmomenten: juni 2022, oktober 2022 en februari 2023. Meer informatie en aanmelden via: www.weeshuismuseum.nl/wijwarenwees

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten