<p>&bull; Het schilderij van Willem Koekkoek met Culemborgse Binnenpoort.&nbsp;</p>

• Het schilderij van Willem Koekkoek met Culemborgse Binnenpoort. 

(Foto: Benno Slijkhuis)

Schilderij Willem Koekkoek tijdelijk naar Culemborg

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De komende maanden is een bijzonder schilderij van Willem Koekkoek in het Elisabeth Weeshuis Museum te zien. Rond 1875 schilderde Koekkoek de Culemborgse Binnenpoort vanaf de zijkant gezien, in winterse omstandigheden. Het grote schilderij geeft een prachtig beeld van de historische stad in de negentiende eeuw. Het museum heeft het schilderij tot eind juli in bruikleen kunnen krijgen van kunsthandel Simonis & Buunk om het aan de stad te tonen.


Willem Koekkoek (1839 - 1895) specialiseerde zich als enige van de uitgebreide schildersfamilie Koekkoek in Hollandse stadsgezichten. Met zijn schetsboek maakte hij diverse tochten door Nederland. Rond 1875 moet Koekkoek Culemborg bezocht hebben. Hij maakte onder andere schilderijen van de Binnenpoort, de Scherpenhoek en de Kleine Kerkstraat.

Directeur Leonieke Terlouw: “We zijn verheugd dat we zo’n prachtig schilderij van Willem Koekkoek in het museum mogen tonen aan de inwoners van Culemborg. Het geeft ons een goed beeld van de stad in de 19e eeuw. De gedetailleerde voorstelling trekt je het schilderij in en maakt nieuwsgierig naar het leven in deze historische stad. “

In de kapel van Het Weeshuis is in de maand mei de tentoonstelling ‘Voetsporen - Tekenaars in Culemborg’ van tekenaar Roger Klaassen te zien. Hiervoor ging Roger op zoek naar kunstenaars die in Culemborg hebben getekend en maakte op dezelfde plekken een tekening van de situatie van nu. In de expositie zijn ook de schetsen die Koekkoek van de Binnenpoort maakte te zien, naast een tekening van Klaassen van de huidige situatie.

Kijk voor meer informatie op www.weeshuismuseum.nl.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten