• Caren Peeters met enkele van haar boeken.
• Caren Peeters met enkele van haar boeken. Foto: Dick Aanen

Het creatieve brein van schrijfster Caren Peeters staat nooit stil

Algemeen 307 keer gelezen

CULEMBORG • Het creatieve brein van de Culemborgse schrijfster Caren Peeters staat nooit stil. Dit jaar publiceert ze maar liefst drie romans.

Eind april verscheen haar nieuwe roman Het Fluwelen Masker, binnenkort gevolgd door Kiezels op de catwalk. In haar kantoortje in het gebouw bij de Unie schrijft Caren inmiddels driftig aan haar derde boek: Onvoltooid verleden. 

“Wat ooit begon als een uitdaging, heeft een geweldig vervolg gekregen”, zegt de Culemborgse schrijfster (66). Ze schreef als onderdeel van een schrijverscollectief honderden folders en menig handboek over ingewikkelde kwesties. Maar ze heeft inmiddels ontdekt dat ook het bedenken van plots, personages, dialogen haar heel goed afgaat. Het ene na het andere idee ontspruit aan haar brein. 

Het Fluwelen Masker
Het Fluwelen Masker is eigenlijk een liefdesroman. “Eentje om ‘rode oortjes’ van te krijgen”, zegt Caren. Maar tegelijkertijd ook een boek met een spannend plot. Hoofdpersoon is Esmee. Ze leidt een dubbelleven. Sinds haar ouders zijn overleden, moet ze keihard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom werkt ze vijf dagen in de week als verkoopster en één avond als Esmeralda - de vrouw met het rode masker - in een populaire club. Er zijn veel klanten die haar begeren, maar er is er slechts één die haar hart sneller doet kloppen. Hij maakt haar het hof. Maar...kan ze hem vertrouwen? Caren Peeters: “In haar zoektocht naar de liefde ontdekt Esmee dat niet alleen zij een masker draagt. Ook de mensen om haar heen zijn lang niet altijd wie ze lijken. Wat zijn hun ware gezichten en hoe zit Esmees wereld werkelijk in elkaar?” Eigenlijk, zegt Caren Peeters, heeft iedereen in zijn leven een dubbele identiteit. “Iedereen blijkt anders te zijn dan gedacht.” 

Kinderboeken
De laatste jaren is Caren heel druk geweest met het schrijven van fantasierijke kinderboeken, zoals Een baan voor Boris, Lotte en het Ceetje en het grappige, maar tegelijkertijd leerzame boek De verjaardag van de luiaard.

Voor die tijd had Caren in eigen beheer het boek BINK uitgegeven, dat gaat over haar komische, springlevende maar bovenal tamelijk eigenzinnige kater Binkie. Caren vond het sterk verwaarloosde dier in 2015. De kat had een open wond. BINK is een dagboek over zijn genezing, die een half jaar duurde. Binkie is inmiddels zo populair dat hij een eigen Facebookpagina heeft (www.facebook.com/debink). 

Science Fiction
“Eigenlijk”, zegt Caren, “begon mijn schrijverschap al meer dan 40 jaar geleden. Toen stuurde ik elk jaar een sciencefiction-verhaal op voor de bundelreeks Ganymedes. Het leverde welgeteld 10 euro per bladzijde op.”

Caren studeerde in een ver verleden medicijnen aan de Erasmusuniversiteit. Ze haalde haar kandidaats cum laude. “Maar ik koos uiteindelijk een andere weg, omdat ik mij het lot van de patiënten te veel aantrok.” Na haar studie verzeilde ze in de IT-wereld, waar ze jarenlang met veel plezier les gaf en cursusboeken schreef. Toen ze later tekstschrijver werd, kwam haar kennis van geneeskunde en automatiering haar goed van pas.

Haar schrijftalent kwam tot ontplooiing toen Caren zich aansloot bij het schrijverscollectief Klare Taal. Ze schreef mee aan talrijke medische handboeken en foldermateriaal. De folder Verwijdering van de prostaat met de Da Vinci operatierobot werd genomineerd voor de Gouden Veer van De Nationale Schrijfwedstrijd.

Tussen de opdrachten door schrijft ze romans. Ook Kiezels op de catwalk en Onvoltooid verleden bevatten prachtige plots. Onvoltooid verleden gaat over een Amerikaanse studente die gezelschapsdame wordt bij een oudere mevrouw in een Engels/Wales landhuis. De vrouw leeft in het verleden. Haar referentie is 1860, het jaar dat ‘Thales of Two Cities’ van Charles Dickens en ‘The Origin of Species’ van Charles Darwin verscheen. “Het is een spannend én romantisch boek, vol geheimzinnigheid.”

De presentatie van Het Fluwelen Masker is op zondag 29 mei om 14:00 uur bij Tomey.

Het creatieve brein van de Culemborgse schrijfster Caren Peeters staat nooit stil. Dit jaar publiceert ze maar liefst drie romans.

Door: Dick Aanen, mei 2022

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waterschapsbelasting Rivierenland stijgt in 2023 gemiddeld met 30 euro per gezin Algemeen 26 nov, 16:28
Afbeelding
Politie deelt 26 bekeuringen uit bij veiligheidsactie in Culemborg 112 26 nov, 11:44
Afbeelding
NS-station kleurt oranje: Culemborg in actie tegen geweld tegen vrouwen fotoreportage 26 nov, 08:32
Afbeelding
Oud-directeur Da Vinci SG Simon Kools overleden Algemeen 26 nov, 07:47
Afbeelding
Gedicht ‘Kinderen voor Culemborg’ gepresenteerd Algemeen 25 nov, 10:45
Afbeelding
Geen verhuizing voor tuincentrum Van den Hurk Algemeen 25 nov, 10:21
Afbeelding
Gemeenteraad wil gezamenlijke projecten voor zonne-energie stimuleren Algemeen 25 nov, 09:04
Afbeelding
Culemborgse raad pleit voor hogere treinfrequentie richting Utrecht en ‘s Hertogenbosch Algemeen 25 nov, 08:51