Eikenprocessierups
Eikenprocessierups Foto: Aangeleverd

Samenwerking bij aanpak eikenprocessierups

Algemeen 357 keer gelezen

GELDERMALSEN •  De eikenprocessierups zorgt in de zomer soms voor overlast. Om dit in 2022 te beperken, verzorgt Avri preventieve bestrijding van de rups in Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. Elke gemeente maakt binnen haar gebied eigen keuzes bij het bestrijden van de eikenprocessierups. 

Waarom moeten we de eikenprocessierups bestrijden?

De rupsen kunnen vanaf half mei tot eind juli voor overlast zorgen. De bomen hebben er weinig last van. Maar voor mens of dier kan aanraking met de brandharen van de rups leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Daarom willen gemeenten hinder zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met Avri.

Voorzorgsmaatregelen met preventief spuiten

De maatregelen richten zich op de gemeentelijke eikenbomen. Als de bomen voor ongeveer de helft in blad staan wordt een deel van de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. De rupsen gaan dood wanneer ze de behandelde bladeren eten. Het middel wordt onder hoge druk op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren, want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. De rupsen worden bestreden door ze te bespuiten met een middel dat alleen rupsen doodt. Het bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Plaatsen waar beschermde vlinders voorkomen slaan we over.

Wie doet wat?

GGemeente West Betuwe laat spuiten op hotspotlocaties waar in vorige jaren veel nesten zijn gevonden. gemeente Neder-Betuwe laat alle gemeentelijke eikenbomen bespuiten, maar alleen buiten de kom en gemeente Buren laat alleen spuiten op hotspotlocaties waar in vorige jaren de meeste nesten zijn gevonden. Gemeente Tiel laat alleen op bedrijvenpark Medel de gemeentelijke eiken bespuiten.

Bekijk de kaart om te zien waar er precies wordt gespoten. 

Natuurlijke vijanden

Naast de preventieve bestrijding blijven de gemeenten inzetten op bestrijding door natuurlijke vijanden. Dit gebeurd onder andere door het ophangen van nestkastjes voor vogels en het aanleggen van bloemrijke en insectenvriendelijke bermen. Wegzuigen van nestenAlle voorzorgsmaatregelen moeten helpen om hinder zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kunnen er in de maanden mei, juni en juli nog plaatselijk eikenprocessierupsen en nesten opduiken. Daarom inventariseren medewerkers van Avri vanaf begin mei of er nesten zijn, zodat die alsnog weggezogen kunnen worden. De gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe werken hierbij samen met Avri. De gemeente West Betuwe verwijdert alleen nesten die gemeld worden door inwoners. Buren en Neder-Betuwe gekozen voor één, en Tiel voor twee inventarisatierondes door Avri. Avri laat de nesten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Het wordt sterk afgeraden de nesten zelf te verwijderen.

Overlast melden?

Heeft u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het beste is om contact op te nemen met een boomverzorgings- of ongediertebestrijdingsbedrijf.· Hebt u last van de brandharen raadpleeg dan uw huisarts. Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Dan kunt u dat melden via de Avri-app of via de meldlijn van uw gemeente.

Diana Kervel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waterschapsbelasting Rivierenland stijgt in 2023 gemiddeld met 30 euro per gezin Algemeen 26 nov, 16:28
Afbeelding
Politie deelt 26 bekeuringen uit bij veiligheidsactie in Culemborg 112 26 nov, 11:44
Afbeelding
NS-station kleurt oranje: Culemborg in actie tegen geweld tegen vrouwen fotoreportage 26 nov, 08:32
Afbeelding
Oud-directeur Da Vinci SG Simon Kools overleden Algemeen 26 nov, 07:47
Afbeelding
Gedicht ‘Kinderen voor Culemborg’ gepresenteerd Algemeen 25 nov, 10:45
Afbeelding
Geen verhuizing voor tuincentrum Van den Hurk Algemeen 25 nov, 10:21
Afbeelding
Gemeenteraad wil gezamenlijke projecten voor zonne-energie stimuleren Algemeen 25 nov, 09:04
Afbeelding
Culemborgse raad pleit voor hogere treinfrequentie richting Utrecht en ‘s Hertogenbosch Algemeen 25 nov, 08:51