Foto: Martin Smaling

Technisch hoogstandje op het spoor tussen Culemborg en Geldermalsen

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De bodem waarop het spoor tussen Culemborg en Geldermalsen ligt is al enkele jaren instabiel en dat betekent dat de treinen er al geruime tijd niet harder mogen rijden dan 100 kilometer per uur. 


Het probleem is dat het spoor niet genoeg afwatert in combinatie met een slappe bodemlaag en daardoor ontstaan verzakkingen.

Fabriekstrein
Voor techneuten en treinliefhebbers is het de komende dagen genieten van de bijzondere werkzaamheden die worden uitgevoerd om het probleem op te lossen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de “PM1000-URM”.

Dit is een 1,2 kilometer lange fabriekstrein van de van oorsprong Oostenrijkse aannemer Swietelsky de oude ondergrond inclusief de oude spoorbielzen afgraaft, een nieuw fundament aanbrengt, de rails optilt en vervolgens nieuwe betonnen spoorbielzen plaatst. Afgelopen zondag werd er gewerkt net ten zuiden van Culemborg en dat trok al de nodige belangstellenden. Het was immers pas de tweede keer dat de “PM1000-URM” in Nederland werd ingezet.

De werkzaamheden worden opgesplitst in twee treinvrije periodes. De eerste is van 28 april tot 4 mei. De tweede buitendienststelling duurt een stuk langer. Tussen 14 juli en 6 augustus rijden er 23 dagen geen treinen op een van de drukst bereden trajecten in het land.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten