<p>&bull; Burgemeester Gerdo van Grootheest en de vorige stadsdichter Ria van Koppen samen op het 1,5 meter bankje.</p>

• Burgemeester Gerdo van Grootheest en de vorige stadsdichter Ria van Koppen samen op het 1,5 meter bankje.

(Foto: Gemeente Culemborg )

1,5 meter bank aan de Elisabethdreef in Culemborg verwijst naar coronaperiode

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Dinsdag 26 april is een speciale 1,5 meter bank aan de Elisabethdreef geplaatst. Burgemeester Gerdo van Grootheest en Ria van Koppen, stadsdichter 2020/2021, namen de bank voor het eerst in gebruik. Het ontwerp van de 1,5 meter hoge bank doet recht aan een bijzondere periode; corona en 1,5 meter afstand houden. De Coöperatie van Makers heeft de bank in opdracht van de gemeente Culemborg gemaakt.

Gerdo van Grootheest: “De coronaperiode is voor velen heel heftig geweest. Omdat je misschien dierbaren bent verloren, of zelf heel ziek bent geweest. Of door alle beperkingen die ons werden opgelegd. Of misschien omdat je het absoluut niet eens was met al die regels. En het belangrijkste was misschien wel het gemis aan ontmoeting, aan verbinding met elkaar. Deze anderhalvemeterbank is daar een symbool van. Om onze verbondenheid, onze ontmoeting te vieren. En dat hebben we samen gedaan. En daarom zou ik alle Culemborgers namens het stadsbestuur ongelofelijk willen bedanken voor uw grote inzet in de afgelopen 2 jaar om door deze crisis heen te komen. De legpenning met oorkonde krijgt een mooie plek op ons stadhuis om deze periode te herdenken.”


De nieuwe ontmoetingsplek is een mooi beeld dat bovendien ook een prachtig uitzicht biedt. Het geheel staat op een rood en wit voetstuk. De kleuren verwijzen naar tegenstellingen en aantrekkingskracht, als bij een magneet. Maar ook van alarm, verkeersborden en een afzetlint. De zithoogte is 1.5 meter hoog. De vloerplaat verbindt de twee zitplaatsen. Er staat een tekst op die verwijst naar de corona tijd. Die tekst komt uit het gedicht dat de stadsdichter speciaal voor deze gelegenheid maakte.

HET LAND DER LEVENDEN

het uitzicht wacht me, weids en altijd groen
en als ik hier zit, kent mijn wezen rust
de schapenwolken weiden, onbewust
gaan mijn gedachten mee in een visioen

de toekomst wacht me, onbegrensd en weids
zoals de hoge hemel, stralend blauw
ik heb het leven lief, de mensen, jou -
en god – gelukkig is dat wederzijds.

ik ben er nog, ik heb geluk gehad
want alles waar je niet goed tegen kan -
dat sloopt je of je wordt er sterker van.
bedankt dat je er was, en naast me zat,

mijn toeverlaat, soms tegen wil en dank,
op deze anderhalvemeterbank.

© Ria van Koppen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten