Afbeelding
Foto: 123RF.com

Culemborgse huishoudens met laag inkomen krijgen 800 euro energietoeslag

Algemeen 2.061 keer gelezen

CULEMBORG • Huishoudens met een laag inkomen kunnen dit jaar een energietoeslag tegemoet zien van 800 euro. Op die manier wordt het leed verzacht van de sterk gestegen energielasten.

Het gaat om huishoudens met een inkomen lager dan 120 procent van het sociaal minimum.

In Culemborg zal (in afwijking van de landelijke richtlijn) de 800 euro ook worden toegekend aan jonge mensen met een studiefinanciering die een zelfstandige woonruimte hebben en bij wie de situatie vergelijkbaar is met huishoudens met een inkomen onder de 120%-norm. 

Ook in aanmerking komen mensen met een lopende schuldregeling. Bij hen zal rekening worden gehouden met het daadwerkelijke besteedbare inkomen. “Deze inwoners kunnen namelijk wel een inkomen hebben hoger dan 120 procent van het sociaal minimum, maar een groot gedeelte hiervan zal dan worden ingezet voor aflossing aan schuldeisers. Met het besteedbaar inkomen moeten echter wel de energielasten worden betaald.”

Bijstand
De meeste huishoudens die in aanmerking komen voor de 800 euro zijn eigenlijk wel bekend bij de gemeente. Zij krijgen automatisch bericht v en hoeven zelf niks te regelen. Het zijn bijvoorbeeld huishoudens die algemene bijstand ontvangen, of een IOAW- of IOZA-uitkering of huishoudens die bijzondere bijstand of individuele inkomenstoeslag ontvangen of gebruikmaken van de collectieve ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen van de gemeente.

Daarnaast zijn er echter ook huishoudens met een laag inkomen die geen gebruikmaken van een uitkering of een minimaregeling. Bijvoorbeeld werkende armen, inwoners met een uitkering van UWV, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen. Deze inwoners zijn veel minder in beeld bij de gemeente en zullen zelf actie moeten ondernemen om de 800 euro te kunnen ontvangen. 

Laag energielabel
Naast het bedrag van 800 euro is er een bedrag van 300 euro beschikbaar voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het gaat om ongeveer 650 huishoudens in Culemborg die in een huis wonen met een laag energielabel (label D, E, F en G).

Het geld mag bijvoorbeeld worden besteed aan kleine gas-besparende maatregelen (bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie), kleine elektriciteit-besparende maatregelen (bijvoorbeeld ledlampen), grotere gas-besparende maatregelen (bijvoorbeeld dak- en spouwmuurisolatie) en grote elektriciteit-besparende maatregelen (bijvoorbeeld vervanging koelkast of wasmachine). 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: 'Melden heeft zin' Nieuws 28 mrt, 12:53
• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 28 mrt, 11:03
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00