• Anna en Marieke Boekelder beginnen in mei met de opnamen van 'Over en Weer'.
• Anna en Marieke Boekelder beginnen in mei met de opnamen van 'Over en Weer'. Foto: aangeleverd

HKU-studente Anna Boekelder werkt aan debuutfilm

Algemeen 1.125 keer gelezen

UTRECHT/CULEMBORG • De in Culemborg opgegroeide HKU-studente Anna Boekelder werkt momenteel hard aan haar afstudeerfilm ‘Over en Weer’.

In de ‘metaforische bewegingsfilm’ gaat het over een man en een vrouw die elkaar ondersteunen wanneer zij hun evenwicht dreigen te verliezen. 

Het wordt een korte film (12 minuten). Anna zelf doet de regie en de choreografie. Haar zus Marieke Boekelder regelt de productie. De film wordt in mei opgenomen in een buitenaf locatie en een loods in het Belgische Gent, waar Anna enige tijd verbleef in verband met een uitwisselingsprogramma. Als alles volgens plan verloopt is de film in september voor het te zien in Utrecht. “Maar ik hoop dat de film daarna ook kan worden vertoond in de Gelderlandfabriek.”

Profielwerkstuk
Anna is nu 23. Op de middelbare school (Lek en Linge) raakte ze geïnteresseerd in film. Ze maakte met relatief eenvoudige apparatuur korte filmpjes, vaak op het raakvlak tussen realiteit en illusie. De film voor haar profielwerkstuk ging over twee vriendinnen die uitgaan, maar dat op heel verschillende manier beleven.

In 2018 ging Anna studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Daar leerde ze in korte tijd de fijne kneepjes van het filmvak. Tijdens de studie kwam toch weer haar grote liefde voor dans en choreografie om de hoek kijken. Al vanaf heel jong had ze immers lessen gevolgd bij balletstudio Chantal in Culemborg. En daar had ze nu eigenlijk heel veel profijt van.

Gedurende het derde jaar van haar studie besloot ze een DansLAB te volgen aan de ArtEZ (University of the Arts) in Arnhem. Tijdens deze eenjarige verdiepende opleiding leerde ze hoe je menselijke emoties kunt verbeelden met beweging. Afgelopen jaar deed ze een ‘exchange’ bij Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze hield er veel contacten aan over. “Ik zie er heel erg naar uit met de studenten uit Utrecht, Amsterdam en Gent samen te gaan werken.”

Mimespelers
De dansbewegingen in de film zullen worden verbeeld door Meghan Dobbelsteijn en Jesse Debille, die beiden een mime-opleiding volgen. ‘Over en Weer’ wordt overigens geen dansfilm. “Het gaat niet om het sierlijke, maar veel meer over de emotie, de vormen, de houdingen.”

De film gaat over een scheve verhouding tussen twee mensen die onder spanning staat. Anna: “Hun manier van liefde geven en ontvangen sluit niet op elkaar aan en zorgt voor een onhoudbare situatie. In een metaforisch fysiek spel komt dit tot uiting wanneer ze elkaar letterlijk proberen te vangen. Ze vangen en vallen, moeten redden en gered worden. De een trekt en de ander duwt. Deze manieren werken allebei; ze blijven omhoog komen, of ze nou omhoog geduwd, of getrokken worden. Het duwen kost alleen aanzienlijk meer energie dan het trekken. Hoe dieper ze vallen, hoe duidelijker deze disbalans zichtbaar is. Zijn deze patronen te doorbreken? Hoe lang is dit vol te houden?”

Onhoudbare situatie
Het idee voor de film is ontstaan na Anna’s eigen ervaring met een onhoudbare relatie. ‘Daarvan heb ik achteraf pas de subtiele patronen van narcisme heb ingezien, die het voor mij heel zwaar hebben laten voelen. In gesprekken met anderen en door erover te lezen, kwam ik erachter dat ik niet alleen ben. Ik ben langzaam maar zeker de confrontatie met dit onderwerp aangegaan.”

Het is volgens Anna een pijnlijk maar helend proces geweest. De inzichten die ze over narcisme en gaslighting heeft opgedaan hebben haar enorm geholpen. “Ik wil afstappen van het scheldwoord narcist en met begrip kijken naar hoe zulke patronen ontstaan, maar vooral ook begripvol kijken naar mijn eigen handelen.” Ik zit nog midden in het verwerkingsproces en hoop dat de verbeelding hiervan ook anderen kan helpen in een soortgelijke ervaring.”

Crowdfunding
Om de film te maken zijn Anna en Marieke gestart met een crowdfunding. Meer informatie is te vinden op www.voordekunst.nl/projecten/13742-over-en-weer

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 10 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00