• De leerlingen maakten kennis met oude ambachtstechnieken.
• De leerlingen maakten kennis met oude ambachtstechnieken. Foto: aangeleverd

Replica kanon terug naar kasteeltuin

Algemeen 1.268 keer gelezen

CULEMBORG • Vrijdag 1 april komt de replica van het kanon dat jaren geleden in de gracht aan de Zuiderwal was gevonden, op zijn spiksplinternieuwe affuit (onderstel), terecht in de Kasteeltuin. Om 13:00 uur neemt wethouder Monica Wichgers, onder luid bombarie, de kanonsloop (volgens kenners: een veldslang) en het affuit namens de Kasteeltuin in ontvangst en verricht daarmee de opening voor het nieuwe seizoen.

Echt geen grap, dus! Een mooi project van maanden wordt hiermee afgesloten. Het maken van het affuit was een prachtige praktijkopdracht voor de leerlingen van het Praktijkonderwijs Vmbo van het KWC. Vakkundig bijgestaan door professionals die hen het ambacht van alle nodige oude technieken hebben bijgebracht. Met deze veldslang als nieuw pronkstuk uit de rijke historische periode (ca. 1450 - 1600) - waarin de heren van Culemborg het nog voor het zeggen hadden - hoopt de Kasteeltuin het verhaal van het kasteel met nieuw enthousiasme te vertellen.

Betrokken partijen in dit project zijn: Stichting Kasteeltuin, het Nationaal Militair Museum, gemeente Culemborg, het Cultuurfonds Culemborg, Koningin Wilhelmina College (afdeling Vmbo) en de verschillende makers van de Coöperatie van Makers (Houtatelier Nerf/Stadswerkplaats Culemborg), Smeedatelier Wijtvliet en Studio Schinkelshoek. Het team dat deze professionals heeft bijgestaan bestond uit: Melvin van Brenk, Tycho van Lommel, Mitchel van Gameren, Mahmoud Alkhaldi, Houdaifa Majjati, Enrico van Stuivenberg, Tim Spijer en Floris Maarschalkerweerd.

Ambachtswerk
Ruim drie maanden zijn deze leerlingen aan het werk geweest met hout, smeedwerk en modelleren. Een lezing van de heer Van Antwerpen (amateurhistoricus), een bezoek aan zowel de Kasteeltuin en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg vormden ook onderdeel van dit project.

Met fascinatie hebben de leerlingen kennisgemaakt met oud militair materieel en oude ambachtstechnieken die overigens nog steeds worden toegepast. Gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld, lijkt de aandacht voor militaire geschiedenis niet op zijn plaats. Voor de leerlingen vormde dit project echter een waardevolle leerervaring. Als volleerde pupillen maakten zij onderdeel van de verschillende werkplaatsen. De organisatoren hopen hiermee dat zij een nog beter beeld krijgen van wat ze in hun mars hebben en welk vak zij later kunnen uitoefenen.

 De kasteeltuin is open op zaterdagen van 13:00 tot 17:00 uur. Adres: Lange Meent 11. Voor meer info: www.kasteeltuinculemborg.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 14 uur geleden
Foto moment na het optreden, altijd succes!
Culemborgers dansers Oriënt vermaken Japanse toeristen Nieuws 14 uur geleden
Werk van Kim Verschoor
Vergankelijkheid? Bekijk de kunst op Werk aan het Spoel Nieuws 18 apr, 10:21
• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00