• De leerlingen maakten kennis met oude ambachtstechnieken.
• De leerlingen maakten kennis met oude ambachtstechnieken. Foto: aangeleverd

Replica kanon terug naar kasteeltuin

26 mrt, 18:58 Algemeen 734 keer gelezen

CULEMBORG • Vrijdag 1 april komt de replica van het kanon dat jaren geleden in de gracht aan de Zuiderwal was gevonden, op zijn spiksplinternieuwe affuit (onderstel), terecht in de Kasteeltuin. Om 13:00 uur neemt wethouder Monica Wichgers, onder luid bombarie, de kanonsloop (volgens kenners: een veldslang) en het affuit namens de Kasteeltuin in ontvangst en verricht daarmee de opening voor het nieuwe seizoen.

Echt geen grap, dus! Een mooi project van maanden wordt hiermee afgesloten. Het maken van het affuit was een prachtige praktijkopdracht voor de leerlingen van het Praktijkonderwijs Vmbo van het KWC. Vakkundig bijgestaan door professionals die hen het ambacht van alle nodige oude technieken hebben bijgebracht. Met deze veldslang als nieuw pronkstuk uit de rijke historische periode (ca. 1450 - 1600) - waarin de heren van Culemborg het nog voor het zeggen hadden - hoopt de Kasteeltuin het verhaal van het kasteel met nieuw enthousiasme te vertellen.

Betrokken partijen in dit project zijn: Stichting Kasteeltuin, het Nationaal Militair Museum, gemeente Culemborg, het Cultuurfonds Culemborg, Koningin Wilhelmina College (afdeling Vmbo) en de verschillende makers van de Coöperatie van Makers (Houtatelier Nerf/Stadswerkplaats Culemborg), Smeedatelier Wijtvliet en Studio Schinkelshoek. Het team dat deze professionals heeft bijgestaan bestond uit: Melvin van Brenk, Tycho van Lommel, Mitchel van Gameren, Mahmoud Alkhaldi, Houdaifa Majjati, Enrico van Stuivenberg, Tim Spijer en Floris Maarschalkerweerd.

Ambachtswerk
Ruim drie maanden zijn deze leerlingen aan het werk geweest met hout, smeedwerk en modelleren. Een lezing van de heer Van Antwerpen (amateurhistoricus), een bezoek aan zowel de Kasteeltuin en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg vormden ook onderdeel van dit project.

Met fascinatie hebben de leerlingen kennisgemaakt met oud militair materieel en oude ambachtstechnieken die overigens nog steeds worden toegepast. Gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld, lijkt de aandacht voor militaire geschiedenis niet op zijn plaats. Voor de leerlingen vormde dit project echter een waardevolle leerervaring. Als volleerde pupillen maakten zij onderdeel van de verschillende werkplaatsen. De organisatoren hopen hiermee dat zij een nog beter beeld krijgen van wat ze in hun mars hebben en welk vak zij later kunnen uitoefenen.

 De kasteeltuin is open op zaterdagen van 13:00 tot 17:00 uur. Adres: Lange Meent 11. Voor meer info: www.kasteeltuinculemborg.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00
Afbeelding
Simon Harmsma Europees kampioen dammen Algemeen 7 aug, 19:36
Afbeelding
Radioprogramma 5 dagen op de kermis bij familie Eckelboom in Rumpt Algemeen 7 aug, 09:58
Afbeelding
Waterschap Rivierenland kan ondanks lage rivierstand nog voldoende water inlaten Algemeen 3 aug, 10:52
Afbeelding
Veerpont Culemborg blijft gewoon in de vaart Algemeen 1 aug, 14:15
Afbeelding
Corso Club Culemborg werkt aan het ‘festival’ Algemeen 30 jul, 12:17
Afbeelding
Zeer grote brand in Beesd onder controle UPDATE met video’s 29 jul, 00:36
Afbeelding
Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt 2022 in teken van ‘Fris en fruitig’ Algemeen 28 jul, 11:50