Bouke Groen bij een eerder project.
Bouke Groen bij een eerder project. Foto: aangeleverd

Kunstenaar Bouke Groen gaat met Goudklank zorgen voor verlevendiging Vierheemskinderenstraatje

Algemeen 1.297 keer gelezen

CULEMBORG • Beeldend kunstenaar Bouke Groen is geselecteerd om met zijn project Goudklank het Vierheemskinderstraatje in Culemborg te verlevendigen. Het straatje is nu nog een rommelige, anonieme plek, maar moet worden getransformeerd tot een ‘betekenisvolle publieke ruimte’ die een kwaliteit toevoegt aan de historische kern van Culemborg. 

De selectie heeft plaatsgevonden onder leiding van Museum Elisabeth Weeshuis. In die selectiecommissie zaten vertegenwoordigers van bewoners, de bibliotheek, het museum, ondernemers en de gemeente opgenomen. 

Het project Goudklank zal bestaan uit drie delen. Midden op de straat wordt tussen de stenen ‘goud’ ingelegd, volgens het Japanse Kintsugi-principe. “Zo ontstaat er een gouden breuklijn die de verschillende delen van het straatje met elkaar verbindt en waar mens en verkeer zich overheen en langs beweegt. In de avond wordt de glinsterende lijn uitgelicht door verlichting die boven de gehele lengte van de straat hangt.”

Klankkunstwerk
Het tweede deel is een permanent klankkunstwerk. Het geluidsspoor bestaat uit composities van rond één minuut. Geen tekst, maar klanken. De composities van diverse componisten uit en rond Culemborg worden a capella gezongen door een jeugdkoor en jongeren woonachtig in Culemborg. De selectie van de componisten en voorbereiding van de composities in al in gang gezet. De componisten en kinderen zullen nog enige tijd nodig hebben om te oefenen en de opnames mogelijk te maken.

Ten slotte komt er nog een groene toevoeging in de vorm van klimplant, die aansluit bij de gouden lijn tussen de stenen en de beugels die boven de straat hangen. 

Er is uitvoerig onderzoek uitgevoerd naar de technische mogelijkheden van vervlechting van het kunstwerk in het straatwerk en van het effect van de geluidstoepassing op de woningen. Dit is voor de bewoners naar tevredenheid afgerond, meldt de gemeente. 

Uniek
De gemeente is enthousiast. “Bezoekers van het straatje krijgen de kans het kunstwerk in alle facetten zelf te beleven. Het Vierheemskinderstraatje wordt een veel plezieriger doorgang dan nu het geval is. Het heeft de potentie uit te groeien tot een (reis)doel op zich in plaats van een rommelig en soms wat unheimisch geheel. Met dit unieke kunstwerk krijgt Culemborg iets binnen de stadsmuren dat de tongen zal losmaken. Het wordt een aantrekkelijke toevoeging aan de binnenstad als geheel, voor zowel bewoners als bezoekers van buiten de stad.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto uit 2022 ter illustratie. 
Onsteken bevrijdingsvuur door burgemeester Hans Beenakker en defile militaire voertuigen.
Liberation Routes in Rivierenland Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Praatje met de buren: basis voor warme en gastvrije omgeving Nieuws 24 apr, 20:41
Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 24 apr, 20:32
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 24 apr, 17:34
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 24 apr, 17:00
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 24 apr, 13:17
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 24 apr, 12:00
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 24 apr, 10:54