• Het kampioensteam met van links naar rechts: Stephen Tjoa, Bo Kneefel, Jasmine Paap, Somrak Doornebosch en Marco Vermeulen.
• Het kampioensteam met van links naar rechts: Stephen Tjoa, Bo Kneefel, Jasmine Paap, Somrak Doornebosch en Marco Vermeulen. Foto: Picasa

Culemborgse badmintonners terug in de Nederlandse subtop

Algemeen 1.323 keer gelezen

CULEMBORG • Badminton Club Culemborg keert terug in de eerste divisie, het op een na hoogste niveau. De Culemborgse selectie stelde al voor het einde van de competitie het kampioenschap in de tweede divisie veilig. “Een grootse prestatie voor een club waarbij de sfeer bepalend is”, zegt het bestuur in een persbericht

Tijdens de wekelijkse trainingsavond werd het kampioensteam door voorzitter Jacqueline Sleurink in het zonnetje gezet. Bo Kneefel, Jasmine Paap, Stephen Tjoa, Somrak Doornebosch en Marco Vermeulen waren tijdens hun tweede jaar in de tweede divisie oppermachtig en brachten hun club weer terug op een niveau waarop lang geleden werd gespeeld.

Nationale beker
BC Culemborg, opgericht in 1971, speelde tussen 1989 en 2010 vrijwel onafgebroken in de hoogste of een na hoogste klasse. En dat zonder sponsoring. Hoogtepunt in de clubgeschiedenis was het behalen van de nationale beker in 1995. In 2010 was het sprookje over. Ondanks dat het team zich had gehandhaafd in de eredivisie, waren er te weinig spelers voor de volgende competitie. “We hebben van alles geprobeerd, maar moesten ons uiteindelijk terugtrekken”, vertelt Rick Paap, voorzitter van de technische commissie. “En gingen verder in de vierde divisie”.

Sprong
Na enkele magere jaren werd Culemborg een solide derdedivisionist. De club gaf niet op, bouwde aan een mix van ervaring met jonge spelers en werkte gestaag aan verbetering. Dat lukte in 2020, toen de hoofdmacht de sprong naar de tweede divisie maakte. Daarna ging het snel: na een tweede plaats in 2021 werd dit jaar de titel behaald. “Heel knap als je weet dat wij het doen zonder echte training”, zegt Paap. “En bij de tegenstanders waren vooral de mannen veel jonger dan die van ons”.

Nieuwe teamleden
Bij Culemborg vormde Marco Vermeulen al die tijd een vaste waarde. Maar nu, als vijftiger, doet hij een stapje terug. De eerste divisie gaat hem té snel. Zijn dubbelpartner Stephen Tjoa (47) heeft nog niet beslist of hij bij team 1 blijft. De andere drie, 30 jaar en jonger, gaan met veel enthousiasme de uitdaging aan. Ze weten zich verzekerd van de komst van drie nieuwe teamleden: Chloe Amelo, Soemitro Kasanwidjojo en Erik Wolf. De spelers komen uit alle windstreken. “Twello, Lelystad, Zwolle, het is best bijzonder”, zegt Paap. “Betalen doen we niet, hebben we nooit gedaan. Het is de sfeer waardoor spelers zich aangetrokken voelen”.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 20 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00