Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Opening nieuwe sociëteit ‘BijOns’ aan de Gandhi 205

Algemeen 1.107 keer gelezen

CULEMBORG • Op 2 april aanstaande wordt de nieuwe sociëteit ‘BijOns’ aan de Gandhi 205 feestelijk geopend. Met ‘BijOns’ is Culemborg een prachtig ontmoetingscentrum rijker. 

De locatie is door vrijwilligers helemaal opgeknapt. Het project wordt ondersteund door ElkWelzijn. Inwoners van Culemborg zijn welkom, oud en jong. En met nadruk ook mensen met een migratieachtergrond.

De opening op 2 april is om 11.00 uur en wordt verricht door burgemeester Gerdo van Grootheest. Aansluitend zijn er diverse verrassingen. Zo zullen onder meer de Ferry Stars optreden, een showband met een geweldige muzikale performance. Voor kinderen is er een grabbelton vol cadeautjes.

Activiteiten

De mensen van de initiatiefgroep hebben voor de komende tijd allerlei activiteiten gepland. Zo kan er straks Jeu de Boules worden gespeeld in samenwerking met club Les Taxateurs. Daarnaast is er een schilderclub en een quiltclub. Er komen koffie-ontmoetingen, spelletjesdagdelen en één keer per maand een gezamenlijke maaltijd. Er zijn ideeën om pubquizzen en muziekavonden te organiseren. Ook over lezingen wordt nagedacht. Veel is afhankelijk van wat bezoekers zelf aandragen en zelf willen organiseren. Er is behoefte aan extra vrijwilligers die zich wat vaster aan het project willen verbinden.

‘BijOns’ draaide al een tijdje op een laag pitje maar was als gevolg van de pandemie ook vaak langere tijd dicht. Wil Schekkerman (81) en Carla Soepnel (87) zijn trouwe bezoekers. Ze wonen beiden alleen en zijn superblij met ‘BijOns’: “De ruimte is zó mooi geworden. Deze plek vinden wij belangrijk om aan het leven te blijven meedoen. Je ontmoet er allerlei nieuwe mensen. Je hoort verhalen van anderen. Met sommige bezoekers kun je lief en leed delen. En het samen eten, dat verbindt!”

Lange geschiedenis

De sociëteit ‘BijOns’ kent een lange geschiedenis. Op dezelfde locatie startte in 2004 de ‘Gandhi Soos 205’ in een gedeeltelijk leeggekomen kantoorpand van Thuiszorg de Betuwe. Toen alleen voor bewoners van de Gandhi en de MLKing. Initiatiefneemster, Margriet Deklijne, mocht deze ruimte ‘om niet’ gebruiken. Drie jaar geleden kwam aan de activiteiten een einde toen de huur door De Betuwe werd opgezegd. Het pand stond daarna leeg. Zonde, vond een nieuwe groep mensen. Anderhalf jaar geleden bleek eigenaar Kleurrijk Wonen bereid om de ruimte gratis beschikbaar te stellen: ‘BijOns’ was geboren. Het pand kreeg een opknapbeurt en nieuw meubilair. Er is een bescheiden keuken. Alles ziet er uitnodigend en fris uit.

Werkgroep

De werkgroep die zorgt voor de ontwikkeling en aansturing van het project bestaat momenteel uit Lammy Bastiaannet, Dickij Vroege, Petra van Arnhem en Theo Eerkens. ‘BijOns’ wordt ondersteund door wijkcoach Loes van Delft van ElkWelzijn. “Die hebben daar veel ervaring mee”, zegt Theo, “ze geven ons op verzoek logistieke ondersteuning en advies. Bovendien hebben ze veel contacten, zo nodig zorgen ze voor bemiddeling, heel waardevol.”

Theo wist een flink aantal lokale bedrijven en organisaties voor het project te interesseren. Hij vertelt: “Zij doneerden in geld of in natura. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor: zo konden we de hele verbouwing en inrichting bekostigen. Want we krijgen (nog) geen structurele subsidie”.

BijOns is gevestigd aan de Gandhi 205 in Culemborg. De opening is op 2 april om 11.00 uur. Iedereen is welkom voor koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. Er is een eigen website: www.bijons.top.

Tekst: Frans Huber

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 17 uur geleden
Foto moment na het optreden, altijd succes!
Culemborgers dansers Oriënt vermaken Japanse toeristen Nieuws 18 uur geleden
Werk van Kim Verschoor
Vergankelijkheid? Bekijk de kunst op Werk aan het Spoel Nieuws 18 apr, 10:21
• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00