• Slimme oplossingen bij een bakkerij.
• Slimme oplossingen bij een bakkerij. Foto: Beeldredactie provincie

Provincie stimuleert slimme oplossingen voor energieneutraal en gezond Gelderland

Algemeen 350 keer gelezen

GELDERLAND • De provincie Gelderland komt met een stimuleringsregeling voor ondernemers die onderzoek doen naar een energieneutraal en gezond Gelderland met voldoende voedsel en slimme producten. Vanaf half april kunnen Gelderse MKB-ondernemers hiervoor weer voorstellen indienen. In totaal is 6 miljoen euro beschikbaar.

Helga Witjes, gedeputeerde Economie: ”Gelderland wil dat bedrijven verdienen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld in de klimaatadaptatie en energietransitie, of voedsel- en gezondheidsvraagstukken. Ook nu laten we ons weer graag verrassen door bijzondere oplossingen en onderzoeken van Gelderse MKB-ers. Want zo dragen we samen niet alleen bij aan oplossingen, maar ook aan duurzaam inkomen van ondernemers. Deze subsidie draagt daar aan bij”. 

Energietransitie, gezondheid, voedsel en minder CO2
Voor het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is ondernemerschap nodig, vindt de provincie. “De Gelderse economie is een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe technologieën, producten en diensten. Daarom stimuleert provincie Gelderland onderzoek en samenwerkingsprojecten van MKB-bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers en bedrijven met ideeën voor een nieuwe generatie batterijen voor de opslag van duurzame energie. Of die in samenwerking met andere bedrijven oplossingen onderzoeken voor een betere gezondheid.”

Stuk voor stuk
De vorige subsidierondes laten zien hoe de verschillende projecten stuk voor stuk bijdragen aan energietransitie, voldoende voeding en gezondheid. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe therapie voor diabetes en een haalbaarheidsonderzoek naar slimme aansturing, lokale opwek, verbruik en energieopslag in de vorm van een micro grid. Maar het gaat ook over onderzoek naar technische en economische haalbaarheid van een grote 3D-printer met een circulaire pasta, het afdoende bestrijden van de Japanse duizendknoop en het samen virtueel kunnen ontwerpen en bouwen van complexe machines.

Alle voorstellen worden beoordeeld op hoeveel innovatiever ze zijn dan een bestaand product, of het een economische meerwaarde heeft voor de bedrijven die er samen aan werken en of het bijdraagt aan een maatschappelijk vraagstuk. Daarvoor beoordelen Oost NL en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de ingediende voorstellen. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 10 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 14 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10
Bloesem.
Ouderen uit Culemborg beleven 44e Bloesemtocht Nieuws 23 apr, 12:00