• Mischa Peters en Tim de Kroon bij het stationsgebied.
• Mischa Peters en Tim de Kroon bij het stationsgebied. Foto: aangeleverd

Tim de Kroon (GL): ‘We willen doorbouwen op de groene en sociale koers in Culemborg’

Algemeen Culemborg Kiest 750 keer gelezen

CULEMBORG • GroenLinks werd vier jaar geleden de grootste partij in Culemborg. “Daardoor kregen we het initiatief voor het werken aan een sociale en groenere stad”, zegt lijsttrekker Tim de Kroon. “We hebben van alles in gang gezet ook op wonen, verkeer en armoedebestrijding. Om hiermee door te gaan zou het enorm helpen als we opnieuw veel steun krijgen.”

 “Een stem op GroenLinks is een keuze voor een Culemborg waarin iedereen kan meedoen, er meer betaalbare woningen komen en de stad groener en duurzamer wordt”, benadrukt De Kroon. Hij is met plezier lijsttrekker. 

Groenere en duurzame stad
GroenLinks komt op voor een groenere en duurzame stad, met meer planten en bomen, het stimuleren van de fiets door een centrale fietsroute via de Vianense Poort en een fietsbrug over de Lek. Ook wil de partij fijne wandelpaden die goed toegankelijk zijn.

De Kroon: “Culemborg wordt zichtbaar groener. Denk aan geveltuintjes in de binnenstad, natuurvriendelijke oevers en groen in wijken. Als het aan GroenLinks ligt wordt de binnenstad een nog prettiger plek om te verblijven. Zo wordt met inwoners en ondernemers komend jaar het Vierheemskinderenstraat opgeknapt met groen en kunst. Maar er is ook het nodige te doen. Stenige pleintjes veranderen in groene plekken en bevoorrading van winkels kan met elektrische wagentjes.”

Klimaatcrisis
Er is motivatie aanwezig in Culemborg om een bijdrage te leveren aan de klimaatcrisis. Hier wil GroenLinks bij aansluiten. Door betere isolatie van woningen en zonnepanelen op daken, juist ook voor mensen met een laag inkomen. “Ook zullen windmolens nodig zijn om klimaatneutraal te worden. Lager dan bedacht met aandacht voor zorgen die er leven en door lokale voordelen veel beter te vertellen. “De oorlog in Oekraïne wijst ons er stevig op dat we echt onafhankelijk moeten worden van landen als Rusland. We gaan de komende jaren tempo maken.”

Voor GroenLinks blijft kunst en cultuur een speerpunt. Culemborg groeit, en het wordt tijd dat het cultuurbudget meegroeit met het inwoneraantal. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan meegenieten, er ruimte is voor nieuwe initiatieven en kunst en cultuur in de wijken komt.

Stationsgebied
GroenLinks is groot voorstander van woningen bouwen in het stationsgebied. “Het is keihard nodig”, zegt Mischa Peters, de nummer twee. Met GroenLinks wordt dit een natuurinclusieve en sociale wijk, met betaalbare appartementen en nieuwe woonvormen voor jongeren, starters, alleenstaanden en ouderen. “Volop groen om je heen, een plek waar auto’s en andere spullen worden gedeeld.” Peters vindt het ongelooflijk dat andere partijen dit project vertragen. Er zijn hobbels te nemen, maar wonen in het stationsgebied gaat veel Culemborgers helpen.

Jongerenfonds
Tim de Kroon vertelt nog trots over het Jongerenfonds in Culemborg dat dit jaar start. Hij was de initiatiefnemer. Bij dit fonds neemt de gemeente de schulden van jongeren van 18 tot 27 jaar tijdelijk over met daarbij begeleiding in het leren omgaan met geld. Zo werken zij aan een schuldenvrije toekomst. “Iedereen verdient kansen. Daar staat GroenLinks voor!”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgs museum verzamelt levensverhalen van 52 weeskinderen Algemeen 23 sep, 11:53
Afbeelding
Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Culemborg zes jaar van kracht Algemeen 23 sep, 11:32
Afbeelding
Man opgepakt voor het dumpen van afval in Culemborg 112 23 sep, 11:13
Afbeelding
Politieke partijen in Culemborg willen brede bijeenkomst rond thema Armoede Algemeen 23 sep, 11:03
Afbeelding
LHBTI+ Expositie in het Kunstkabinet Algemeen 23 sep, 08:54
Afbeelding
Voor Michiel is alle hoop gevestigd op succesvolle MS-behandeling Algemeen 22 sep, 10:30
Afbeelding
Gevarieerd aanbod op Culemborgse Seniorenbeurs Algemeen 22 sep, 09:05
Afbeelding
Sandra Rigter: motor achter het vrijwilligerswerk in Culemborg Algemeen 22 sep, 08:31