Afbeelding
Foto: Dick Aanen

VVD en SP: ‘Samen oog voor de Culemborgse maat’

Algemeen Culemborg Kiest 873 keer gelezen

CULEMBORG • Om de band innig te noemen gaat misschien wat ver, maar samenwerken kunnen ze wel degelijk: VVD en SP – in klassieke politieke termen rechts en links – trokken in Culemborg de voorbije vier jaar opvallend eendrachtig met elkaar op in hun oppositiestrijd tegen de coalitiepartijen.

Landelijk zou de combinatie vermoedelijk weinig kans van slagen hebben, maar in de Lekstad zijn VVD en SP het vaker met elkaar eens dan oneens. Vindt VVD-lijsttrekker Han Braam die de samenwerking met de socialisten graag continueert na de gemeenteraadsverkiezingen later deze maand.

“We zijn allebei partijen die kijken naar de Culemborgse maat. We willen geen dure villa’s voor de happy few, maar betaalbare huizen voor iedereen. Culemborg al in 2030 energieneutraal? Dat is niet realistisch, tenzij je iedereen een zak met geld of een gratis warmtepomp geeft. De SP en wij hebben daar dezelfde mening over. In Culemborg kun je de wereld niet redden, maar je kunt er misschien wel mee begínnen. Wat we niet willen is onze inwoners beloftes voorschotelen die we niet waar kunnen maken.”

SP: ja is ja, nee is nee
Ook de duidelijkheid over en weer is volgens SP-fractieleider Gerard van Breukelen de reden waarom beide partijen zo goed met elkaar door één deur kunnen. “Met de VVD kunnen we zaken doen, we weten precies wat we aan elkaar hebben”, zegt hij. “Ja is ja, nee is nee. Zo is het bij de SP ook.”

Van Breukelen herkent dat traditionele lijnen over rechts en links vooral op lokaal niveau vervagen. VVD en SP in Culemborg zijn eerder allebei pragmatisch en praktisch. Net als Braam ziet de SP’er dat terug in onderwerpen als woningbouw en de energietransitie. “Allebei zien we dat er ook voor de lagere en middeninkomens voldoende gebouwd moet worden, en dat de hoeveelheid sociale huurwoningen weer moet worden opgeschaald. Wat energietransitie betreft: van mensen met een kleine portemonnee kun je niet verwachten dat ze een lening moeten afsluiten voor energiebesparende maatregelen die ze pas over dertig jaar hebben terugverdiend. Ook een onderwerp waarbij we op één lijn zitten met de VVD.”

Braam: “Als we zien dat er ergens twee veters los hangen, zoeken VVD én SP naar de beste oplossing om ze vast te strikken. De SP en VVD raadsleden zijn volksvertegenwoordigers pur sang, ook buiten verkiezingstijd staan we heel dichtbij en pal voor onze inwoners.” 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 20 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00