• CU-lijsttrekker Kees van der Zaag.
• CU-lijsttrekker Kees van der Zaag. Foto: Dick Aanen
Culemborg Kiest

Kees van der Zaag: ‘ChristenUnie is de partij van de constructieve ideeën’

Algemeen Culemborg Kiest 957 keer gelezen

CULEMBORG • ChristenUnie blaast al jarenlang serieus z’n partijtje mee in de gemeentepolitiek van Culemborg. Dat was zo onder het leiderschap van Daniël Jumelet en dat is zo gebleven nu Kees van der Zaag alweer enige maanden aan het roer staat. “Onze partij wil meedenken over de stad, en vertalen dat naar concrete ideeën. Ik ben niet iemand van de losse flodders.”

Van der Zaag kijkt terug op een mooie raadsperiode. “Waar ik nog steeds heel blij van word, is dat we in Culemborg een raadsakkoord hebben gemaakt. Daniël Jumelet en ik hebben daar heel constructief aan meegewerkt. We hebben veel inhoud kunnen meegeven. Het was een mooi voorbeeld van onze voortreffelijke samenwerking.”

Waterstof
De ChristenUnie-lijsttrekker noemt nog een ander succes. “Bij de discussie over de energietransitie zijn we erin geslaagd om het onderwerp waterstof op de agenda te krijgen. Wethouder Reus was daar aanvankelijk wat sceptisch over. Wij hebben toen een verkenningsdocument gemaakt en vervolgens een symposium georganiseerd. In het document stonden heel concrete ideeën om de energietransitie vooruit te helpen.”

ChristenUnie wil graag een energy-hub realiseren op bedrijventerrein Pavijen. “En plek dus waar waterstof, elektriciteit en groen gas getankt kan worden. Tijdens de begrotingsraad is daar via een amendement 50.000 euro voor beschikbaar gesteld, zodat in totaal zes ondernemers een experiment met waterstof kunnen gaan uitvoeren.”

Stationsgebied
ChristenUnie blijft uiterst kritisch over de woningbouwplannen bij het Stationsgebied/Pavijen. Van der Zaag: “De financiële basis is nog steeds niet solide. Er is nu al een tekort van 24 miljoen, we hebben nog geen notie wat het uitplaatsen van de bedrijven gaat kosten. Er komt nog veel op ons af. Moet je alles op Pavijen gaan gooien, terwijl je niet zeker weet of je daar kunt bouwen? “

De gemeente moet de regie nemen op plekken waar nog wel gebouwd kan worden. “In Voorkoop bijvoorbeeld of de dr. Hockensingel. Ik heb begrepen dat daar al tien plannen voor geweest zijn, maar het nog nooit tot iets concreets heeft geleid. Hoe mooi is het als je daar mooie huisvesting voor ouderen kunt realiseren. Zo hebben wij in ons verkiezingsprogramma nog veel andere concrete plannen voor locaties waar we kunnen gaan bouwen.”

Realistisch
ChristenUnie is realistisch: de partij zou het al heel mooi vinden als er de komende jaren nog 1200 woningen bijkomen. “Belangrijker dan de kwantiteit is de kwaliteit. Wij willen gevarieerde woningbouw, geen monocultuur. In de toekomstplannen mis ik nog de behoefte aan eengezinswoningen. Plannen moeten ingebed zijn in een integratie gebiedsontwikkeling, waarbij ook aandacht is de fysieke leefomgeving, waterberging en klimaatadaptatie. Zo’n groot woongebied verdient bijvoorbeeld ook een parkje.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 19 uur geleden
Foto moment na het optreden, altijd succes!
Culemborgers dansers Oriënt vermaken Japanse toeristen Nieuws 19 uur geleden
Werk van Kim Verschoor
Vergankelijkheid? Bekijk de kunst op Werk aan het Spoel Nieuws 18 apr, 10:21
• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00