• CU-lijsttrekker Kees van der Zaag.
• CU-lijsttrekker Kees van der Zaag. Foto: Dick Aanen
Culemborg Kiest

Kees van der Zaag: ‘ChristenUnie is de partij van de constructieve ideeën’

Algemeen Culemborg Kiest 431 keer gelezen

CULEMBORG • ChristenUnie blaast al jarenlang serieus z’n partijtje mee in de gemeentepolitiek van Culemborg. Dat was zo onder het leiderschap van Daniël Jumelet en dat is zo gebleven nu Kees van der Zaag alweer enige maanden aan het roer staat. “Onze partij wil meedenken over de stad, en vertalen dat naar concrete ideeën. Ik ben niet iemand van de losse flodders.”

Van der Zaag kijkt terug op een mooie raadsperiode. “Waar ik nog steeds heel blij van word, is dat we in Culemborg een raadsakkoord hebben gemaakt. Daniël Jumelet en ik hebben daar heel constructief aan meegewerkt. We hebben veel inhoud kunnen meegeven. Het was een mooi voorbeeld van onze voortreffelijke samenwerking.”

Waterstof
De ChristenUnie-lijsttrekker noemt nog een ander succes. “Bij de discussie over de energietransitie zijn we erin geslaagd om het onderwerp waterstof op de agenda te krijgen. Wethouder Reus was daar aanvankelijk wat sceptisch over. Wij hebben toen een verkenningsdocument gemaakt en vervolgens een symposium georganiseerd. In het document stonden heel concrete ideeën om de energietransitie vooruit te helpen.”

ChristenUnie wil graag een energy-hub realiseren op bedrijventerrein Pavijen. “En plek dus waar waterstof, elektriciteit en groen gas getankt kan worden. Tijdens de begrotingsraad is daar via een amendement 50.000 euro voor beschikbaar gesteld, zodat in totaal zes ondernemers een experiment met waterstof kunnen gaan uitvoeren.”

Stationsgebied
ChristenUnie blijft uiterst kritisch over de woningbouwplannen bij het Stationsgebied/Pavijen. Van der Zaag: “De financiële basis is nog steeds niet solide. Er is nu al een tekort van 24 miljoen, we hebben nog geen notie wat het uitplaatsen van de bedrijven gaat kosten. Er komt nog veel op ons af. Moet je alles op Pavijen gaan gooien, terwijl je niet zeker weet of je daar kunt bouwen? “

De gemeente moet de regie nemen op plekken waar nog wel gebouwd kan worden. “In Voorkoop bijvoorbeeld of de dr. Hockensingel. Ik heb begrepen dat daar al tien plannen voor geweest zijn, maar het nog nooit tot iets concreets heeft geleid. Hoe mooi is het als je daar mooie huisvesting voor ouderen kunt realiseren. Zo hebben wij in ons verkiezingsprogramma nog veel andere concrete plannen voor locaties waar we kunnen gaan bouwen.”

Realistisch
ChristenUnie is realistisch: de partij zou het al heel mooi vinden als er de komende jaren nog 1200 woningen bijkomen. “Belangrijker dan de kwantiteit is de kwaliteit. Wij willen gevarieerde woningbouw, geen monocultuur. In de toekomstplannen mis ik nog de behoefte aan eengezinswoningen. Plannen moeten ingebed zijn in een integratie gebiedsontwikkeling, waarbij ook aandacht is de fysieke leefomgeving, waterberging en klimaatadaptatie. Zo’n groot woongebied verdient bijvoorbeeld ook een parkje.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Culemborgs museum verzamelt levensverhalen van 52 weeskinderen Algemeen 23 sep, 11:53
Afbeelding
Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Culemborg zes jaar van kracht Algemeen 23 sep, 11:32
Afbeelding
Man opgepakt voor het dumpen van afval in Culemborg 112 23 sep, 11:13
Afbeelding
Politieke partijen in Culemborg willen brede bijeenkomst rond thema Armoede Algemeen 23 sep, 11:03
Afbeelding
LHBTI+ Expositie in het Kunstkabinet Algemeen 23 sep, 08:54
Afbeelding
Voor Michiel is alle hoop gevestigd op succesvolle MS-behandeling Algemeen 22 sep, 10:30
Afbeelding
Gevarieerd aanbod op Culemborgse Seniorenbeurs Algemeen 22 sep, 09:05
Afbeelding
Sandra Rigter: motor achter het vrijwilligerswerk in Culemborg Algemeen 22 sep, 08:31