• Het PvdA-team onder leiding van Yassin Dagdag is strijdbaar.
• Het PvdA-team onder leiding van Yassin Dagdag is strijdbaar. Foto: aangeleverd
Culemborg Kiest

Yassin Dagdag (PvdA): ‘We moeten een sociale stad blijven’

Algemeen Culemborg Kiest 936 keer gelezen

CULEMBORG • De Partij van de Arbeid zet zich al jaren in voor betaalbare woningen. Lijsttrekker Yassin Dagdag is zeer strijdbaar. “De woningmarkt is een handel geworden, een verdienmodel. Voor ons is wonen een mensenrecht. Elke dag dat ik in de raad zit, word ik gebeld door mensen die vragen: ‘kun je me helpen aan een woning? Het gaat om gezinnen, jongeren. De PvdA vindt dit echt het grootste probleem voor de komende jaren.”

Dagdag vervolgt: “Ik accepteer niet dat jongeren noodgedwongen uit Culemborg moeten vertrekken, omdat ze in hun eigen stad geen woning kunnen krijgen. We moeten een sociale stad blijven. Mensen die hier geboren zijn en willen blijven wonen moeten die mogelijkheid krijgen.”

Gestegen huizenprijzen
Yassin Dagdag gruwt van de enorm gestegen huizenprijzen. Waardoor veel Culemborgers totaal kansloos zijn op de woningmarkt. “Dit college”, zegt Yassin Dagdag, “wil 70 procent middel-dure huur, middel-dure koop en dure koop realiseren. Voor huishoudens van één of twee personen. Veel nieuwbouwwoningen kosten meer dan 300.000 euro. Moet je nagaan: een wijkagent of startende leraar krijgt maximaal 200.000 euro hypotheek. Dan vraag ik me af: voor welke huishoudens ga je dan bouwen? Je moet minimaal zo’n 67.000 euro verdienen om een huis van 350.000 euro te kunnen betalen. Dat wordt dan middelkoop genoemd. Voor heel veel mensen is dit onbetaalbaar”.

Andere keuzes
De PvdA maakt een andere keuze: 40% sociale woningbouw, 30% middeldure huur- en koopwoningen en 30% dure woningen. Dagdag: “Dan bouw je voor de lagere sociale klasse, maar ook voor de wijkagent, de verpleegkundige en de leraar.” De vraag is dan natuurlijk: kunnen die huizen wel worden gebouwd? “Dat kan”, zegt Dagdag. “Maar dan moeten we wel een ander beleid gaan voeren. We hebben heel veel woningen kunnen bouwen met veel winst. Maar Culemborg mag ook best wel wat over hebben voor die enorme behoefte aan betaalbare woningen. Het mag wat kosten. Wij pleiten daarom voor een actief grondbeleid, waarbij de gemeente zelf gronden aankoopt. Dan heeft men veel meer de regie over wat er gebouwd wordt en voor welke prijs.”

De PvdA wil ook dat projectontwikkelaars die nieuwbouwwoningen realiseren in het goedkopere en middeldure koopsegment worden verplicht deze woningen eerst zes maanden aan te bieden aan mensen met een sociale en of economische binding aan Culemborg. Yassin Dagdag: “Daarnaast stellen we een zelfbewoningsplicht in voor woningen tot 500.000 euro om te voorkomen dat beleggers voet aan de grond krijgen op de Culemborgse woningmarkt.”

De PvdA maakt zich ook zorgen over wat de hoge energiekosten voor veel mensen betekent. Yassin Dagdag: “Ik wil daarom graag dat er een inkomensafhankelijke gemeentelijke subsidie komt waarmee mensen hun woning duurzamer kunnen maken. Als zij hun huis kunnen isoleren of zonnepanelen kunnen plaatsen kan de energierekening omlaag”. Ook wil de PvdA graag dat mensen met een laag inkomen een extra gemeentelijke bijdrage van 200 Euro voor hun energiekosten krijgen.

Kansarme jongeren 
Yassin Dagdag is zowel vanuit zijn baan en als actief lokaal politicus zeer betrokken bij de problemen in buurten van Culemborg. “Er is veel wantrouwen in bepaalde buurten”, zegt de PvdA-voorman. “Een deel van deze inwoners voelt zich niet verbonden met onze Culemborgse samenleving, dat zorgt voor een Wij/Zij verhouding, een parallelle samenleving. De meldingsbereidheid onder deze bewoners is dan ook laag. Het is van groot belang om op wijkniveau een constructieve aanpak in te zetten, waarbij twee sporen op elkaar ingrijpen: perspectief bieden en grenzen stellen. Hiermee voorkomen we dat de jonge aanwas zich laat leiden door negatieve rolmodellen en in hun voetsporen dreigt te treden.

Jongeren met problemen
De PvdA wil zich sterk maken voor jongeren met problemen. “Ik zie dat veel jongeren met problemen nu lang moeten wachten op de juiste zorg. Dat kan beter.” De PvdA wil daarom ondanks de landelijke bezuinigingen investeren in de jeugdzorg door een betere verbinding tussen het onderwijs en de zorg. “Door de zorg voor problemen bij jongeren aan de school te koppelen wordt de hulp normaler en kan ook sneller worden geleverd.”

Het is volgens Dagdag belangrijk dat inwoners van Culemborg elkaar kunneporten of kan deelnemen aan culturele activiteiten, los van de dikte van iemands portemonnee. “Daarnaast willen we graag dat op verschillende plaatsen in de stad de mogelijkheid is elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld in Bon Vie, Bolderburen en de Salaamander. Vrijwilligers die op deze plekken iets willen organiseren moeten daarbij niet worden gehinderd doordat ze huur moeten betalen. Dan vragen ze subsidie en pompen we onnodig subsidiegeld rond.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Europese topkandidaat komt naar Culemborg Nieuws 6 uur geleden
• Rogier Pattasina is één van de noeste werkers.
Noeste arbeid in Moluks gebouw voor de officiële opening van 6 juli Nieuws 7 uur geleden
• Kasteeltuin met het kanon.
Culemborgs Kasteel als strijdtoneel, vrijwilligers vertellen over Culemborgse en Gelderse twisten Nieuws 13 uur geleden
• FC Utrecht stadion.
Internationaal toernooi voor onder 13-teams Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Culemborg verwelkomt 30.000ste inwoner Nieuws 15 apr, 18:24
• De razendsnelle Mike van 't Zand (Hedel) ontwijkt een tackle en zal de 2 - 2 maken.
Hedel vrijwel zeker van titel na zege op BZS Sport 15 apr, 06:09
• Enthousiaste belangstelling, als de roede eruit uitgetild wordt..
Restauratie Johannamolen begonnen met verwijderen roeden Nieuws 14 apr, 07:25
Afbeelding
Auto aan Culemborgse Hoefblad gaat in vlammen op, waarschijnlijk brandstichting 112 14 apr, 06:32