Afbeelding
Foto: aangeleverd

Raad vindt visie stationsomgeving niet rijp voor bespreking, GroenLinks ‘vol ongeloof’

Algemeen Culemborg Kiest 1.975 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeenteraad van Culemborg heeft het geagendeerde visiedocument over de woonplannen in het stationsgebied afgelopen maandag niet besproken. Een meerderheid stemde voor een ordevoorstel van de VVD om de nieuwe gemeenteraad te laten beslissen. Bovendien moet het college eerst maar eens met een voldragen transitieplan voor de bedrijven op Pavijen over de brug komen. 

Coalitiepartij GroenLinks is teleurgesteld. “De verkiezingsstrijd is losgebarsten, allerlei wensen en beelden komen voorbij, en dat is zonde want het brengt deze gebiedsontwikkeling en Culemborg niet verder.”

En dat terwijl veel jongeren en starters uitkijken naar een betaalbare woning, zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Tim de Kroon in een persbericht. “En veel ouderen op zoek zijn naar een passend appartement, in een groene buurt met ruimte om anderen te ontmoeten. Het stationsgebied biedt volgens GroenLinks een unieke kans om die woningen te realiseren. Het is zo nodig.”

‘Doordacht voorstel’
Er ligt volgens De Kroon een doordacht voorstel. “Waarbij GroenLinks benadrukt dat er ook experimenteerruimte komt voor alternatieve en innovatieve woonvormen, bijvoorbeeld op het gebied van ouderenzorg, voor mensen met autisme of woon-werkcombinaties.”

Niet verder gaan brengt ook serieuze risico’s met zich mee, vindt GroenLinks. “Op vertraging en als er geen tempo wordt gemaakt, dan zou de gemeente Culemborg de binnengehaalde financiële steun van de landelijke overheid en de provincie van 10 miljoen euro terug moeten geven. GroenLinks is vol ongeloof.”

Dit is het begin van een lang traject waarin nog allerlei onzekerheden zitten. Volgens GroenLinks-woordvoerder Mischa Peters is dit ook logisch: “We zetten nu een eerste schets neer van wat we willen gaan bouwen in het stationsgebied: een gevarieerde en sociale wijk met veel ruimte voor groen. Een waardevolle plek voor de stad.”

Reacties
Dat brengt volgens Peters reacties met zich mee. “Van ondernemers en omwonenden. Ook zijn er vragen over de haalbaarheid. Die moeten serieus genomen worden. Maar het is ook nodig een eerste stap te zetten en duidelijkheid te bieden: ja, dit is een plek waar Culemborg mee aan de slag gaat. Want die woningen zijn keihard nodig. En deze centrale plek in de stad bij het station, die meer reuring en groen kan gebruiken, kan zoveel opleveren.”

De plannen voor het stationsgebied zijn volgens GroenLinks veelbelovend. “Er zijn nog veel stappen te zetten, ook wij hebben onze ideeën, alleen het punt is dat we zo niet dichterbij de oplossing komen.”

Fractievoorzitter Tim de Kroon: “We kunnen alleen samen de wooncrisis oplossen. Het groene buitengebied willen we groen laten. In de stad is ruimte, maar zeker niet genoeg. Waar vind je anders plek voor 1000 betaalbare woningen? Het stationsgebied gaat Culemborgers helpen.”

GroenLinks is dus teleurgesteld met de uitkomst van maandagavond 7 februari. “Er is nog geen raadsmeerderheid voor de aanpak van het stationsgebied. Na de gemeenteraadsverkiezingen hoopt GroenLinks dat er wel steun is. Daar gaat de partij voor.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het Kyiv Sofia Kamerkoor.
Benefietconcert Kyiv Sofia Kamerkoor Nieuws 27 apr, 22:46
Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00
• Jaan van der Gun.
Zes koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen 2024 Culemborg Nieuws 26 apr, 15:02
Afbeelding
Muurschildering van 'Graaf Egbert Sigaren' opgefrist Nieuws 26 apr, 07:00
• De hulpdiensten waren snel ter plaatse.
Voetganger aangereden door maaltijdbezorger in Culemborg Nieuws 25 apr, 20:13