Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Muggenoverlast 33% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode

Algemeen 177 keer gelezen

Ervaar jij deze winterse periode ook de nodige overlast van muggen? Hoor je nagenoeg elke avond het vervelende, zoemende geluid van de muggen in je slaapkamer? Dan ben je zeker niet de enige. Onderzoek wijst namelijk uit dat de muggenoverlast in dit jaar 33% hoger ligt dan vorig jaar in dezelfde periode.

Concreet betekent dit het volgende: in dit najaar en in deze winter leven er plots veel meer muggen in ons land. Doordat er veel meer muggen in ons land leven, hebben veel meer mensen last van deze muggen. De muggen blijven immers op zoek naar bloed en steken je daarvoor maar al te graag. 

Onderzoek wijst uit dat dit iets is waar we de komende jaren last van kunnen blijven houden. De reden hiervan? De klimaatopwarming. De klimaatopwarming zorgt voor een steeds hogere gemiddelde temperatuur; dit is ideaal voor muggen. De muggen zijn hierdoor namelijk moeiteloos in staat om de winterse periode te oeverleven. En dus om veel mensen lastig te vallen in de winterse periode.

Steekmuggen & slapende muggen
In de winterse periode kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten muggen. Aan de ene kant hebben we de steekmuggen; dit zijn muggen die actief zijn in de winter en je daarom ook in de winter steken. Aan de andere kant hebben we de slapende muggen. Deze muggen bevinden zich in het najaar in je huis, zoeken daar een aangenaam plekje en blijven daar de gehele winter zitten. Pas in het voorjaar komen zij weer in actie, waardoor je vanaf het voorjaar last van deze muggen kunt krijgen.

In de winterse periode zijn de steekmuggen bij veel mensen een doorn in het oog. De jeuk van de muggenbulten, het vervelende gezoem en de slechte nachtrust. Het zijn stuk voor stuk gevolgen van de winterse aanwezigheid van muggen.

Onderzoekers hebben op dit gebied ook de noodklok doen laten luiden. Men verwacht namelijk dat de muggen in de komende winters nóg meer vrij spel hebben. Iets wat dus volledig te wijten is aan de opwarming van onze aardbol.

Wat te doen tegen deze overlast?
Dat de muggenoverlast 33% hoger dan vorig jaar is, is een schrikbarende conclusie. Tegelijkertijd zijn meerdere experts met handige tips naar buiten gekomen. Zij geven onder andere als tip dat je het beste kunt kiezen voor hulpmiddelen met een wetenschappelijk bewezen werking.

Volgens hen gaat het hierbij om drie verschillende hulpmiddelen: DEET, een klamboe en een hor. Door DEET op je lichaam te smeren, hou je de muggen bij je vandaan. Door een klamboe over je bed heen te spannen, geef je de muggen niet de kans om bij je te komen. En door een hor bij je slaapkamerraam te plaatsen, kunnen de muggen niet meer ín je huis komen.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan raden experts je aan om alle deuren en ramen van een hor te voorzien. Met bijvoorbeeld een plissé hordeur hou je de muggen zeker weten buiten je huis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 17 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 21 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws gisteren
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00
Afbeelding
Aanrijding op het Stationsplein in Culemborg 112 23 apr, 14:10