• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
• Burgemeester Gerdo van Grootheest. Foto: Gemeente Culemborg

Burgemeester Gerdo Van Grootheest: ‘Petje af voor raadsleden’

Algemeen Culemborg Kiest 526 keer gelezen

CULEMBORG • Een raadslid in Culemborg is gemiddeld circa 15-20 uur per week bezig met vergaderen, (heel veel) lezen, overleggen, bellen en het onderhouden van contacten met organisaties, verenigingen en burgers. “Petje af voor de raadsleden”, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest. Ik heb grote bewondering voor wat ze verstouwen.”

“Vergeet niet: voor de meeste raadsleden is het gewoon een nevenfunctie. Ze doen het werk naast een reguliere baan. ‘s Avonds nog even snel eten en dan weer snel door om te vergaderen. Ga er maar aan staan.” 

Steeds meer taken
Culemborg telt nu 21 raadsleden en negen fracties. Diverse fracties bestaan uit één of twee personen. Van Grootheest: “De gemeenten krijgen vanuit de rijksoverheid steeds meer taken op hun bordje. De gemeenten gaan inmiddels over heel veel zaken die van betekenis zijn voor het leven van onze inwoners: van wonen tot sport, van zorg tot verkeer. Raadsleden moeten over een heel spectrum van onderwerpen iets vinden.”

Vergadercircuit
Omdat gemeenteraadsleden zoveel dingen op hun bordje krijgen, lopen ze volgens Van Grootheest het risico dat ze helemaal dat vergadercircuit ingezogen worden. “Met al die dikke stukken waar je doorheen moet ploegen. Al die regionale overleggen die er zijn. En het is heel belangrijk om ook volksvertegenwoordiger te zijn, het contact met inwoners en ondernemers te onderhouden om te weten wat er leeft in de stad. Aan het begin van de raadsperiode in 2018 heb ik een persoonlijk gesprek gehad met alle nieuw gekozen raadsleden. Ik heb ze geadviseerd: concentreer je op een aantal thema’s waar je als raadslid de komende vier jaar het verschil wil maken. Dat zal ook mijn advies zijn aan de leden van de nieuwe gemeenteraad.”

Voorzitterschap raad
“Van de taken die ik heb, is het voorzitterschap van de raad ook echt één van de leuke dingen om te doen. Mijn rol is om ervoor te zorgen dat de besluitvorming op een goede manier gaat, dat iedereen recht gedaan wordt, dat de verschillende argumenten goed op tafel komen. Om vervolgens ook tot een besluit te komen in het algemeen belang van Culemborg. Op een gegeven moment moeten er ook gewoon knopen worden doorgehakt. Dat zie ik als mijn verantwoordelijkheid.”

Platform
Volgens de burgemeester is het belangrijk om die diverse politieke kleuren in zo’n gemeenteraad om die ook een platform te bieden om hun idealen tot uitdrukking te laten komen. “Politiek gaat ergens over. Verschillen mogen zichtbaar worden. Ook straks bij de gemeenteraadsverkiezingen is het goed om te zien waar jouw stem naar toe gaat. Met jouw stem maak je het verschil. Ik hoop dat iedereen in Culemborg van dat recht gebruik gaat maken.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws gisteren
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00