Afbeelding
Foto: Aangeleverd

GroenLinks wil jongeren een stem geven in Culemborg

Algemeen Culemborg Kiest 259 keer gelezen

culemborg • De uitdagingen van deze tijd vragen veel van jongeren. Of het nu gaat om de wooncrisis, het klimaat of het werken aan gelijke kansen. GroenLinks vindt dat de gemeente Culemborg jongeren nog veel serieuzer kan nemen, door hen een stem te geven in oplossingen. En dat begint bij luisteren en ze uitnodigen.

Lijsttrekker Tim de Kroon: “Er is in Culemborg al een Kinderraad, en dat is heel mooi. Zoiets willen we ook voor jongeren gaan organiseren. Onze inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen is daarom een Jongerenplatform, zodat de groep tussen 16 en 27 jaar meedenkt met de aanpak voor hun buurt of wijk en de hele stad. Er leven genoeg zorgen en ideeën en die willen we benutten!”

Wat de partij ook merkt, is dat steeds meer jongeren in Culemborg als gevolg van de wooncrisis langer thuis blijven wonen of na hun studie weer in huis trekken bij hun ouders. Het is dus belangrijk om deze groep een positief toekomstperspectief in Culemborg te bieden.

Afgelopen jaar heeft GroenLinks zich specifiek ingezet voor jongvolwassenen door het voor elkaar krijgen van een Jongerenfonds, waarmee jongeren met schulden sneller en gericht begeleiding krijgen. Om grotere financiële problemen te voorkomen. Hierbij neemt de gemeente de schulden (tijdelijk) over en komt er de nodige ademruimte en de mogelijkheid voor de best passende studie, stage of baan. Eind 2022 zal het Jongerenfonds van start gaan.

Tim wordt erg enthousiast van jongeren met eigen initiatieven, zoals afgelopen zomer gebeurde door een groep skaters die graag een nieuw skatepark in Culemborg wil. “Zij kwamen inspreken in de gemeenteraad, en het mooiste wat ik dan als raadslid kan doen, is naast deze jongeren staan en hun initiatief mogelijk maken. Want er is in onze stad te weinig voor deze doelgroep te doen. Op het moment dat zij zelf ook willen bijdragen aan een nieuw skatepark met fondsen en met onderhoud: hoe tof is dat! En sporten en bewegen is supergezond.”

Naast een stem geven aan jongeren, heeft GroenLinks ook aandacht en plannen voor de jeugdzorg met meer laagdrempelige hulp en coaching. Specifiek met het oog op de mentale gezondheid. Het is nog duidelijker geworden hoe belangrijk dit is. Steeds meer jongeren worstelen met allerlei vraagstukken en missen ook het fysieke contact en uitgaansleven. Iets wat hoort bij hun leeftijd.

Door jongeren zichtbaar mee te laten doen in Culemborg, komen er ook verbeteringen die goed zijn voor hen. Denk ook aan betaalbare woningen waar zij behoefte aan hebben. En dat is volgens GroenLinks precies wat nodig is; de gemeente is er ook voor jongeren.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 23 uur geleden
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15
Afbeelding
Culemborgse Volksdansgroep Oriënt danst voor vijftigste keer voor Japanse toeristen Nieuws 16 apr, 20:18
Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 16 apr, 20:06