<p>&bull; Rob Janssen m&eacute;t gitaar voor een foto op een gang in Vrijthof: &quot;We kijken naar de match, want iedereen moet er blij van worden.&quot;</p>

• Rob Janssen mét gitaar voor een foto op een gang in Vrijthof: "We kijken naar de match, want iedereen moet er blij van worden."

(Foto: Rob Zantinge)

Demente ouderen krijgen weer blosjes

  •   keer gelezen

TIEL • Muziektherapeut Rob Janssen is op zoek naar vrijwilligers die demente bewoners van verpleeghuis Vrijthof wat levensvreugde willen bezorgen.


Rob Janssen, muziektherapeut in het Tielse verpleeghuis Vrijthof, zoekt vrijwilligers die hem op regelmatige basis willen steunen bij het muziekaanbod voor ouderen met dementie. “Om bijvoorbeeld samen te zingen, muziek te luisteren, muziekvideo’s te kijken of om cd’tjes op te zetten”, aldus Janssen. “Mensen die een instrument kunnen bespelen zijn ook welkom, maar dat is niet per se nodig.”

“Ik werk hier zeventien uur op vijf afdelingen”, aldus Janssen. “Bij één meneer kom ik een half uurtje in de week. Als iemand anders ook nog een half uur zou kunnen om YouTube-filmpjes te kijken of samen een dansje te doen, dan zou dat mooi zijn. En er zijn ook mensen die klassieke muziek willen horen, Nederlandstalige liedjes of rock ‘n’ roll... Het gaat vooral om de één-op-één situatie en de vrijwilligers worden in alles begeleid.”


Rob Janssen is, zolang hij werkt, ZZP’er. “Dat ging op een gegeven moment slecht, waardoor ik een uitkering aan moest vragen. Ik heb ook fabriekswerk gedaan om het hoofd boven water te houden, want ik wilde níet mijn hand ophouden. Mijn dochter zei toen: Ga toch iets nuttigs doen. Het was de eerste aanzet om uit die situatie te komen en dat gaf een waardevol gevoel. Nu word ik ervoor betaald, maar het gevoel blijft hetzelfde. Je draagt iets bij aan de kwaliteit van leven. Mensen met dementie vereenzamen, durven niks meer, maar met muziek gaat het beter. Ik ken níemand die daar verdrietig van wordt.”

‘Niet blij’
Waar Janssen zelf enigszins verdrietig van wordt, is de situatie waarin dementerende Vrijthof-bewoners doorgaans zitten. Hij benadrukt dat zijn collega’s hard werken, maar hij wordt niet blij van wat hij ziet. “De mensen zitten in huiskamers, veelal in een rolstoel. Doodstil, aan tafel met koffie. Misschien staat de tv aan of Sky Radio staat op. Soms ligt er iemand met z’n hoofd naast een kop koffie... Kijk, dit zijn hele waardevolle mensen. Ze zijn niet gek, ze hebben alleen een aandoening, waardoor ook het kortetermijngeheugen slecht is. Maar als ze bijvoorbeeld kinderliedjes van vroeger herkennen, zoals ‘Daar bij die molen’ of ‘Berend Botje’, dan zingen ze vaak uit volle borst mee. Dit probeer ik vaak te combineren met bewegen. Je ziet de levensenergie dan terugkomen. Mensen krijgen weer blosjes op de wangen.”

Geïnteresseerden kunnen reageren via rjanssen@rzr.nl of 06 514 37 974.

Rob Zantinge

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten